Chinese youngster Yan treft veteraan John Higgins in finale Masters

  De finale van de Masters snooker, een van de 3 toptoernooien op de kalender, wordt een onderonsje tussen de 20-jarige Yan Bingtao en de 45-jarige John Higgins. Ze rekenden in spannende halve finales af met respectievelijk Stuart Bingham en David Gilbert.

  Aan de Masters snooker mag de top 16 van de wereld deelnemen. Het behoort samen met het WK en het UK Championship tot de zogeheten "triple crown" van het snooker.

   

  Ronnie O'Sullivan is met 7 titels recordhouder op de Masters, maar deze keer sneuvelde hij al in de kwartfinales tegen John Higgins. Judd Trump, de nummer 1 van de wereld, was er door corona zelfs niet bij en ook grote namen als Mark Selby en Neil Robertson faalden in een vroeg stadium.

   

  In het geval van Robertson was dat tegen de Chinees Yan Bingtao. Yan had zowel in de eerste ronde tegen Robertson als in de kwartfinale tegen Stephen Maguire een beslissende 11e frame nodig om door te stoten.

   

  Dat wijsje herhaalde zich tegen Stuart Bingham, het 1e reekshoofd en de titelverdediger. Bingham kwam 4-2 voor, maar met 3 frames op een rij klopte Yan op de deur van de finale. Bingham liet hem na een slopend 10e frame nog werken voor de zege, maar Yan behield toch zijn cool.

   

  Yan is zo de eerste Chinees na Ding Junhui in de finale van de Masters. Daarin neemt hij het op tegen John Higgins, die voor het eerst in 15 jaar de finale bereikte. De Schotse veteraan moest er wel voor werken tegen David Gilbert.

   

  Het duel tussen Higgins en Gilbert was er eentje van voortdurend uithalen en incasseren. Prachtig snooker, vaak ook safetyspel, werd afgewisseld met onbegrijpelijke missers. Zo bleef het spannend tot het einde. In het laatste frame liet Higgins nog een paar kansjes liggen, maar Gilbert slaagde er niet in een beslissend spelletje uit het vuur te slepen.

  Toen zag het er plots weer goed uit voor Bingham

  Yan heeft een apart gebruik van de spider

  John Higgins laat zijn 30 jaar ervaring gelden