Duitse dopingdokter veroordeeld tot gevangenisstraf van 4 jaar en 10 maanden

  De zaak raakte in een stroomversnelling toen de Oostenrijkse langlaufer Max Hauke op heterdaad betrapt werd.

  De Duitse dokter Mark Schmidt heeft in een rechtbank in München een zware straf gekregen voor zijn dopingpraktijken. De 42-jarige man is  veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar en 10 maanden. Hij mag 3 jaar het beroep van arts niet uitoefenen.

  Mark Schmidt werd ervan beschuldigd tussen 2011 en 2019 atleten van bloeddoping te hebben voorzien. 23 sporters uit 8 verschillende landen raakten betrokken: vooral langlaufers, maar ook wielrenners.

   

  De Oostenrijkers Denifl en Preidler bekenden, net als de Duitser Hondo. Daarnaast werd ook de Italiaanse sprinter Petacchi beschuldigd. Hij ontkende, maar op basis van informatie uit het dossier moest hij zijn fiets wel aan de kant schuiven.

   

  Schmidt, die tijdens het proces bekende dat hij illegale bloedtransfusies heeft uitgevoerd, is de spil in de dopingaffaire die bij justitie de naam "Operatie Aderlass" kreeg.

   

  De zaak kwam aan het licht bij een inval tijdens het WK noordse ski in Innsbruck (Oos) begin 2019. Na huiszoekingen in hetzelfde jaar werd Schmidt aangehouden in zijn woonplaats Erfurt.

  Mark Schmidt tijdens het proces een half jaar geleden.