Rooney hangt voetbalschoenen aan de haak en wordt coach Derby County

  Wayne Rooney vertoeft al sinds 2019 in Derby.

  Zeg niet langer aanvaller Wayne Rooney, maar wel coach Wayne Rooney. De 35-jarige Engelsman heeft een punt achter zijn carrière gezet om trainer te worden van tweedeklasser Derby County. 

  Wayne Rooney verliet in 2019 de MLS voor een avontuur als speler-assistent bij Derby County. Onder Philip Cocu leerde hij de kneepjes van het vak en na het ontslag van de Nederlander in november nam hij zelf even het roer over.

   

  Nu de 35-jarige aanvaller het klappen van de zweep kent, is het moment gekomen om zijn voetbalschoenen definitief aan de haak te hangen. Hij tekent voor 2,5 seizoenen als manager bij Derby County in de Engelse Championship.

   

  "Bij mijn aankomst werd ik al omvergeblazen door het potentieel van Derby County", zegt Rooney. "Ik zal er alles aan doen om dat potentieel ook om te zetten in resultaten. Het is een eer om in de voetsporen van Frank Lampard en Philip Cocu te treden."

   

  Van zijn 9 matchen als interimaris bij Derby won hij er 3, speelde 4 keer gelijk en verloor er 2. Derby is op 2 na laatste, maar de clubleiding is onder de indruk van de heropleving onder Rooney. 

   

  Eerder dit seizoen stond hij nog 11 duels op het veld, goed voor 1 goal. Met 53 goals voor Engeland is hij topschutter aller tijden. De voormalige aanvoerder van de Engelse nationale ploeg telt 120 caps, alleen doelman Peter Shilton deed beter. 

   

  Rooney is een clubicoon van Manchester United. Hij speelde er 559 wedstrijden en was goed voor 253 doelpunten, ook daar deed niemand beter. In 2002 vierde Rooney als 16-jarig toptalent zijn profdebuut bij Everton. Twee jaar later plukte Manchester United de spits voor 40 miljoen euro weg. Hij zou uiteindelijk 13 seizoenen de kleuren van Manchester United verdedigen.

   

  Met Derby County hoopt hij op termijn weer te kunnen schitteren in de Premier League, maar dan als coach.