Roberto Martinez over het EK: "We staan er beter voor dan in 2018"

  Over minder dan 5 maanden begint het Europees Kampioenschap voetbal mét de Rode Duivels als een van de topfavorieten. De nationale ploeg heeft met zijn derde plaats op het WK de lat voor zichzelf heel hoog gelegd. "We weten dat deze groep het talent heeft om te winnen", zegt bondscoach Roberto Martinez in een gesprek met Sporza.

  In coronatijden is het bijna een bevreemdende herinnering, maar de volgelopen straten van Brussel na de derde plaats van de Rode Duivels op het WK in Rusland waren voor voetbalminnend België onvergetelijk. 

   

  Op het EK verwachten de fans nog wat meer. Met deze groep is dat niet onrealistisch, want er zijn na 2018 zeker nog stappen gezet. Dat vindt ook de bondscoach. 

   

  "Iedereen is meer ervaren en we hebben meer wedstrijden samen gespeeld", zegt Roberto Martinez. "Daarnaast is de groep van spelers waaruit geselecteerd kan worden, groter geworden. Per positie zijn er meer opties en is de concurrentie dus groter." 

   

  "Maar de essentie is vooral dat de groep overtuigd is om beter te doen. Dat zie je telkens als we samenkomen. Dat geldt voor de spelers, maar ook voor alles en iedereen daar rond. Ik zou het haten als we niet beter zouden worden, want zodra je stilstaat, steken anderen je voorbij." 

   

  "Daarom ben ik ben blij met de manier waarop deze federatie gegroeid is. Dus ik denk dat we in een betere positie staan nu dan in 2018."

  Trainers maken van de huidige generatie

  Vaak wordt gezegd dat het Europees Kampioenschap voor deze "Gouden Generatie" de laatste kans is op een hoofdprijs. Roberto Martinez ziet het anders. Vooral omdat deze spelers volgens hem ook naast het veld nog lange tijd invloed kunnen hebben.

   

  "Eerst en vooral moeten we nu genieten van deze generatie en niet bezorgd zijn over wat erna komt. Anderzijds beseffen we als federatie ook dat we met deze generatie de toekomstige spelers moeten helpen." 

   

  "Dat doen we. We willen dat deze generatie verder invloed heeft door invloedrijke trainers van ze te maken. Ik heb het gevoel dat dat ook het geval zal zijn."

  We willen dat deze generatie verder invloed heeft door invloedrijke trainers van ze te maken. Ik heb het gevoel dat dat ook het geval zal zijn.

  "Ik zie het EK dus niet als de laatste kans, ik denk sowieso dat deze generatie nog veel invloed zal hebben." 

   

  "Op het EK 2021 zelf zullen veel elementen meespelen. Zeker in de knock-outfase. We kunnen alleen maar proberen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn. We denken dat de spelers klaar zullen zijn en niet zullen lijden onder de verwachtingen om beter te doen dan de derde plaats in Rusland."

   

  "Ik voel een grote wil bij de spelers om te winnen. Ze zien spelen voor de Rode Duivels als een eer. En we weten dat deze groep getalenteerd genoeg is om te winnen. Maar iedereen weet ook dat er een verschil is tussen kunnen winnen en winnen, want sommige dingen kan je niet controleren op zo een toernooi."

  "Eerste week van maart weten we meer over fans op het EK"

  Vele fans van de Rode Duivels zouden maar wat graag deze zomer mee door Europa reizen om matchen van de nationale ploeg live te zien, maar voorlopig is er door de coronacrisis nog veel onduidelijkheid.

   

  "Op dit moment ziet het ernaar uit dat het EK zal plaatsvinden volgens het format dat was vastgelegd, dus met 12 gaststeden", zegt Roberto Martinez. 

   

  "In de eerste week van maart zal geëvalueerd worden of er met, zonder of met een beperkt aantal toeschouwers gespeeld kan worden. Op dit moment staat het toernooi reduceren tot een of twee landen, zoals hier en daar wordt gezegd, niet op het programma van de UEFA."