Niels Albert: "Geen WK voor junioren is een drama voor die gasten"

  Niels Albert leeft mee met de junioren.

  De junioren zijn dit jaar niet welkom op het WK veldrijden in Oostende door de coronacrisis. Niels Albert, zelf ooit wereldkampioen in die categorie, betreurt die beslissing. "Dat is toch een gat in hun palmares en carrière", zegt hij.

  "Een wereldtitel draag je je hele leven mee"

  De junioren hebben al sinds eind oktober geen wedstrijd meer gereden en zien nu ook op de valreep het WK door hun neus geboord. De UCI schrapt de WK-wedstrijd voor de jongste renners.

   

  Ex-veldrijder Niels Albert windt er geen doekjes om: "Voor die gasten is dat een drama, ik heb daar geen andere woorden voor", zegt hij.

   

  "Vaak is dat op die leeftijd nog een echte hobby en rijden ze voor het plezier van het fietsen. Maar welke jonge renner droomt er niet van, om op 17, 18 jarige leeftijd die regenboogtrui te dragen? Zeker dat het dit jaar in eigen land is, maakt het nog specialer."

   

  Albert werd zelf wereldkampioen bij de junioren in 2004, in Pontchateau. "Ik heb het ook meegemaakt, dat was wel niet in België, maar het is toch iets dat je je hele leven meedraagt."

  "Een gat in je palmares en je carrière"

  Langs de andere kant heeft Albert ook begrip voor de beslissing. "Niet- Belgische renners moeten in quarantaine als ze naar hier komen. Als je die jonge gasten twee weken op voorhand in een hotel moet zetten, dan is dat organisatorisch heel moeilijk. De junioren moeten vaak nog naar school."

   

  "Maar het blijft heel jammer, want we zitten met enkele goede junioren, die een kans maken op de wereldtitel. Jente Michels, bijvoorbeeld, ziet het WK nu door zijn neus geboord en dat is toch een gat in je palmares en je carrière."

   

  Albert sluit af met een tip voor de jonge crossers; "Ik heb zelf heel lang met een sportpsycholoog samengewerkt en die zei altijd: "Je moet de dingen proberen te controleren, die je kan controleren." En als de overheid iets beslist, dan moet je daar jammer genoeg in meegaan."