WK veldrijden geannuleerd voor junioren, beloften kunnen wel starten

  Thibau Nys kroonde zich vorig jaar tot wereldkampioen bij de junioren.

  De junioren zullen dit jaar niet kunnen strijden om de wereldtitel veldrijden. De Internationale Wielerunie (UCI) heeft het WK voor junioren in Oostende geschrapt, de beloften krijgen wel groen licht.

  De organisatie van het WK veldrijden in Oostende (30-31 januari) heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Pas begin december verdwenen de laatste vraagtekens en werd een akkoord gevonden met de UCI, Belgian Cycling, de Vlaamse overheid en de Stad Oostende.

   

  Maar de UCI moet door de coronacrisis nu toch weer op de rem staan. De junioren, die al sinds eind oktober geen wedstrijd meer hebben gereden, zullen ook op het WK links blijven liggen.

   

  Voor de beloften is er wel goed nieuws. Ze moeten zich voor een keer niet meten met de profs, maar kunnen strijden om de regenboogtrui in hun eigen categorie. Thibau Nys, wereldkampioen bij de junioren, kan dus een gooi doen naar een nieuwe wereldtitel. De Nederlander Ryan Kamp is de titelverdediger bij de beloften.

  WK-organisator: "Beslissing werd boven ons hoofd genomen"

  "We wilden graag een volledig programma afwerken, maar de beslissing is boven ons hoofd genomen", zegt WK-organisator Rik Debeaussaert. "Vandaag werden we officieel op de hoogte gebracht door de UCI."

   

  "Ik weet niet juist waarom de junioren niet mogen koersen. Wij hadden er geen beslissingsmacht over, de overheid heeft beslist. Bij de beloften hebben we benadrukt dat het een belangrijke opstap is naar de profs en zij kunnen wel starten."

   

  "Of het WK nu op één dag plaatsvindt? Nee, zaterdag staan de beloften heren en de vrouwen elite op het programma, zondag de beloften dames en de heren elite. Het programma blijft dus hetzelfde, alleen hebben we dus maar een uitzending van 4 uur in plaats van 6 uur. Daar kunnen we niets aan doen."