Bernal meets Evenepoel? Colombiaan wil graag 1e keer Giro rijden in 2021

  Egan Bernal (24) moest vorig jaar opgeven in de Tour, die hij in 2019 nog won.

  Als het van Egan Bernal afhangt, maakt hij dit seizoen zijn debuut in de Ronde van Italië. De Colombiaan, eerder deze week 24 jaar geworden, zou daar dan Remco Evenepoel tegenkomen. De 20-jarige Belg wil in mei in Italië zijn eerste grote ronde rijden. 

  Voor Bernal, die in 2019 de Tour won, is de Ronde van Frankrijk wel weer het hoofddoel van het jaar. Maar in een interview met Gazzetta dello Sport zegt de youngster van INEOS Grenadiers vooral erg uit te kijken naar de Giro. "Daar zou ik inderdaad graag bij zijn."

   

  "In Colombia vragen ze me naar mijn voorbereiding op de Tour, maar de Giro komt eerst op de kalender. In mijn hoofd is dat de eerste optie om aan de start te staan. Het zou speciaal zijn."

   

  Of Bernal in de Laars meteen ook op eindwinst zou mikken, laat hij in het midden. "Ik weet niet of ik als kopman zou gaan of om teamgenoten te helpen, een leider bij te staan die sterker is. Maar er is nog niks beslist. We moeten alles afstemmen binnen de ploeg en zien hoe mijn revalidatie gaat."

  "Kon geen 5 minuten rechtstaan zonder pijn, maar probleem is opgelost"

  Bernal zou in 2019 zijn debuut maken in de Giro, maar daar stak een val toen een stokje voor. Hij was wel op tijd hersteld voor de Tour, die hij prompt won voor teamgenoot Geraint Thomas.

   

  Vorig jaar gaf hij in de Tour op na 2 weken door rugproblemen. Vervolgens zette de Colombiaan een punt achter zijn seizoen. Onderzoek toonde aan dat zijn linkerbeen bijna 2 centimeter langer is dan zijn rechterbeen, wat de pijn vanuit zijn ruggengraat veroorzaakt.

   

  "Ik was in Duitsland, Engeland, Frankrijk en Spanje, onderging testen en luisterde naar meningen. Op een bepaald moment kon ik niet langer dan 5 minuten rechtstaan zonder pijn. Het was ingewikkeld, maar het probleem raakt opgelost en ik voel me opnieuw renner", verzekert Bernal.

   

  Hoe het programma van Bernal er dit jaar uitziet, is nog afwachten. Mogelijk start hij met het Colombiaanse kampioenschap of de Ronde van Valencia. De koershonger is alvast groot. "Ik voel me goed, supergemotiveerd. Ik heb bijna 4 maanden geen wedstrijden gereden. Ik reken erop begin februari te herbeginnen, ook al zal ik niet op mijn best zijn."

  Egan Bernal zag af in de Tour 2020 met zijn rug.