Olympisch hordekampioene Brianna McNeal voorlopig geschorst voor dopinginbreuk

  Brianna McNeal, toen nog Brianna Rollins, pakte goud op de 100m horden op de Spelen in Rio in 2016.

  Een half jaar voor de Olympische Spelen in Tokio valt weer een dopingbom in de atletieksport: olympisch hordekampioene Brianna McNeal is voorlopig geschorst. De Amerikaanse zou geknoeid hebben met een dopingtest. In 2017 stond ze ook al eens een jaar aan de kant met een schorsing.

  De 29-jarige McNeal (meisjesnaam Rollins), die op de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro goud pakte op de 100 meter horden, zou hebben geknoeid met een dopingtest. Dat zegt de Athletics Integrity Unit (AIU) op haar website, voorlopig zonder meer uitleg te verschaffen.

   

  Het wereldantidopingbureau WADA beschouwt het als een overtreding van de dopingregels. De AIU heeft McNeal daarom een voorlopige schorsing opgelegd.

   

  De regerende olympische kampioene riskeert om als recidiviste zeer stevig gestraft te worden. Volgens Amerikaanse media hangt haar een schorsing tussen de 5 en de 8 jaar boven het hoofd.

   

  4 jaar geleden kreeg ze 3 "whereabouts-fouten" achter haar naam, omdat ze haar verblijfsgegevens niet correct had ingevuld of zich op het moment van een dopingcontrole niet op de afgesproken plaats bevond.

   

  Dat leverde haar toen een jaar schorsing op, waardoor McNeal het WK atletiek in Londen in 2017 aan zich voorbij zag gaan.

  4 wereldkampioenen geschorst door whereabouts

  Behalve McNeal zijn er momenteel ook 4 wereldkampioenen atletiek van de jongste 2 WK's geschorst voor missers met hun whereabouts: de Amerikaan Christian Coleman (sprint), de Bahreinse Salwa Eid Nasser (400m), de Keniaan Elijah Manangoi (1.500m) en de Zuid-Afrikaan Luvo Manyonga (verspringen).

   

  Nasser is ondertussen wel vrijgesproken, maar de AIU gaat nog in beroep bij het sporttribunaal TAS.