Xhaët: "Nets kiezen met Harden voor nu of nooit, maar of het zal werken?"

  Harden ruilt het shirt van Houston voor dat van Brooklyn.

  Als een aardbeving die waarnemers al een tijdje voorspeld hadden. Dat effect heeft de overstap van James Harden van de Houston Rockets naar de Brooklyn Nets op de NBA. Play Sports-commentator Dennis Xhaët over de grote gok van de Nets. 

  Nu of nooit voor Nets in het Oosten

  Dat James Harden na 8 jaar bij de de Houston Rockets toe was aan een nieuwe horizon was al enkele weken duidelijk. In Philadelphia én Brooklyn werd hard gewerkt om hun ploeg de nieuwe thuisbasis van Harden te maken. Tot het laatste moment waren beiden in de race, maar de Brooklyn Nets haalden het.

   

  Daarmee zijn het landschap en de machtsverhoudingen in de NBA - of toch zeker in de Eastern Conference - zichtbaar hertekend. "Voor de Nets is er nu geen enkel excuus meer. Ze moeten de finals in het Oosten halen", zegt Dennis Xhaët. 

   

  "Hun intenties zijn heel duidelijk. Ze kiezen voor nu of nooit. De Nets geven tot 2027 first-round draft picks en pick swaps op. Het moet dus op korte termijn lukken, maar of dat ook zal lukken is een groot vraagteken. Als je de hele NBA overschouwt, dan blijven de LA Lakers er wel bovenuit steken."

  "Durant als sleutelfiguur"

  De NBA is  met de overgang van James Harden een nieuw supertrio rijker. Interessant wordt dat sowieso. Of het ook zal werken op het veld en in de kleedkamer is een andere vraag. Drie supersterren in de kleedkamer betekent ook drie grote ego's in een ruimte en voor drie is er niet voldoende plaats op de eerste rij.

   

  "Harden is het jaren gewoon geweest om dé man te zijn in Houston. Als hij iets wou dan gebeurde dat. Op en naast het veld. Op het veld kreeg hij de bal, dribbelde 20 seconden en schoot. Als hij de bal niet had, dan deed hij niets", zegt Dennis Xhaët.

   

  "Kyrie Irving is beroemd en berucht voor zijn moeilijk gedrag in de kleedkamer. Hij maakte zich zowel bij Cleveland als bij Boston onmogelijk. Op dit eigenste moment weet niemand bij de Nets bijvoorbeeld waar hij is. Ook zijn coach niet. Het laatste dat ze van hem zagen, waren beelden op sociale media van hem op het verjaardagsfeestje van zijn zus zonder mondmasker."

  Gaat iemand zich in de rol van derde man kunnen schikken zoals Kevin Love deed bij Cleveland en Chris Bosh bij de Miami Heat?

  "Kevin Durant is de sleutelfiguur. Hij was tot zijn blessure jaren dé nummer twee van de NBA net na LeBron James. Bij momenten was hij zelfs beter. De Nets zijn zijn ploeg. Hij zou hebben doorgeduwd voor Harden. Het zijn vrienden. Eerder stapte Durant ook uitdrukkelijk samen met Irving in dit project."


  Nu Durant opnieuw zijn beste niveau lijkt te halen, is het duidelijk wie nummer een is. Blijft de vraag over wie nummer twee en wie nummer drie wordt in de pikorde. "Gaat iemand zich in de rol van derde man kunnen schikken zoals Kevin Love deed bij Cleveland en Chris Bosh bij de Miami Heat. Dat is afwachten."

  "Nets zijn niet klaar voor het defensieve werk"

  Zelfs als de nieuwe "Big Three" van de Nets eensgezind uit de kleedkamer het veld opgelopen komen, dan blijft het afwachten hoe vlot het samenspel verloopt.

   

  "Het is een typisch cliché, maar er is maar 1 bal. Harden en Durant samen zou fantastisch zijn, maar Irving erbij is voor mij de onzekere factor. Ook al heeft die enorm veel talent", zegt Dennis Xhaët. 

   

  "En als het wel klikt tussen de drie, dan wordt het offensief geweldig om naar te kijken, maar dan is deze ploeg nog altijd niet klaar om het defensieve werk op te knappen. De eerste 10 matchen worden sowieso geweldig interessant om naar te kijken, maar of het echt werkt, zal pas na 40 matchen blijken."

   

  "Ik heb daar voorlopig nog serieuze twijfels bij."