Bondsvoorzitter Mehdi Bayat mikt op zitje bij UEFA-toporgaan

  Mehdi Bayat.

  Mehdi Bayat is 1 van de 9 kandidaten voor de 8 beschikbare zitjes in het Uitvoerend Comité van de UEFA. Dat heeft de Europese voetbalbond vandaag bekendgemaakt.

  Op 20 april wordt in het Zwitserse Montreux gestemd voor de 8 leden in het Uitvoerend Comité. Mehdi Bayat is 1 van de 9 kanshebbers. 

   

  Naast Bayat, voorzitter van de KBVB en de leidende figuur bij Sporting Charleroi, zijn dit de kandidaten: de Rus Aleksander Djoekov, de Nederlander Just Spee, de Italiaan Gabriele Gravina, de Pool Zbigniew Boniek, de Engelsman David Gill, de Duitser Rainer Koch, de Zweed Karl-Erik Nilsson en de Turk Servet Yardimci. 

   

  Bij de laatste 5 gaat het om een eventuele herverkiezing, zij zetelen momenteel al in het Uitvoerend Comité. Bij elke verkiezing geldt een ambtstermijn van vier jaar.   

   

  Het Uitvoerend Comité is een van de belangrijkste organen binnen de Europese voetbalconfederatie. In totaal zetelen er naast UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin nog 19 leden: 16 afgevaardigden van de 55 UEFA-lidstaten, 2 afgevaardigden van European Club Association (ECA) en 1 van European Leagues.   

   

  Voormalig bondsvoorzitter François De Keersmaecker was in 2011 eveneens kandidaat voor een zitje in het Uitvoerend Comité, maar hij werd niet verkozen. Toen waren er 13 kandidaten voor slechts 7 mandaten. De Keersmaecker zetelde wel in de juridische comissies van zowel de wereldvoetbalbond FIFA als de UEFA.