Lotte Kopecky: "Op de piste hebben Jolien en ik samen 1 doel, op de weg zijn we concurrenten"

Lotte Kopecky klopt Jolien D'hoore op een beklijvend BK in Anzegem.

Lotte Kopecky zette in 2020 opnieuw een stap richting de top: ze won een rit in de Giro Rosa, werd Belgisch kampioen en stond op het podium in de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem. In Sporza Thuismatch gaat ze dieper in op haar relatie met Jolien D'hoore: concurrent en vriendin.

Lotte Kopecky en Jolien D'hoore steken al jaren erbovenuit in België bij de vrouwen en serveerden in 2020 een beklijvend duel op het BK in Anzegem. "Ik vond dat persoonlijk echt een mooie wedstrijd", blikt Kopecky met plezier terug in Sporza Thuismatch.

 

"Ik heb geprobeerd Jolien eraf te rijden bergop (op de Tiegemberg), maar Jolien rijd je er natuurlijk ook niet zomaar af." In een spannende sprint was Kopecky uiteindelijk een zucht sneller. "De manier waarop ik nu gewonnen heb, vind ik mooier dan als ik solo was binnengekomen."

 

Voor Kopecky is het BK een mooie herinnering. "Het speelde in mijn voordeel dat ik echt zelfzeker was. Vorig jaar zou ik wellicht geklopt zijn. Of het de eerste keer was dat ik Jolien in een rechtstreeks duel klopte? Dat denk ik wel. De foto van het finish hangt hier in het groot in huis."

"Op de piste hebben we 1 doel, op de weg concurrenten"

De 2 vaandeldragers van het Belgische vrouwenwielrennen hebben een speciale relatie. "Of we vriendinnen zijn? Die vraag hebben we al veel gekregen en dat hangt een beetje van het moment af. De media proberen ons soms ook woorden in de mond te leggen."


"Op de piste hebben we één gemeenschappelijk doel en daar moeten we samen voluit voor gaan, maar op de weg zijn we concurrenten. Ik denk wel dat ik mag zeggen dat we vrienden zijn, maar we gaan niet elke week bij elkaar op de koffie."


D'hoore stond al aan de top toen Kopecky kwam piepen. "Vroeger was het niet moeilijk. In de hiërarchie stond Jolien een stuk boven mij. Als je dan op gelijke hoogte komt, dan voel je dat er wat meer wrijving is, maar ik denk dat dat normaal is. We moeten zorgen dat het ons allebei beter maakt."

Het BK in 2019 heeft even gewogen op onze relatie, maar we zijn er wel uitgekomen. We zitten nu op dezelfde golflengte.

Die wrijving kende een hoogtepunt na het BK van 2019 in Gent. "Door de koerssituatie moest ik op haar wiel rijden, ook al was dat voor mezelf niet makkelijk", legt Kopecky uit.

 

"Ik kan me volledig verplaatsen in haar en dat moet heel frustrerend geweest zijn. Dat heeft even gewogen op onze relatie, maar we zijn er wel uitgekomen. De wielerbond en onze werkgever Sport Vlaanderen hebben zich er dan mee gemoeid, want we moeten wel als koppel naar de Olympische Spelen."

 

Meer details wil Kopecky er niet over kwijt. "Het is moeilijk om erover te praten. Het is iets dat gebeurd is en dat we achter ons moeten laten. We zitten nu op dezelfde golflengte."

 

"Na Gent-Wevelgem was ik wel teleurgesteld omdat ik tweede was, maar ik was ook wel echt blij dat Jolien gewonnen had. Dat is voor haar ook een mentale boost richting 2021."

"We vergelijken België te veel met Nederland"

D'hoore en Kopecky steken er op dit moment met kop en schouders bovenuit in België. "Ik denk dat we te veel vergelijken met Nederland, daar is de luxe ongekend. Maar er zijn veel landen die het net als ons met veel minder moeten stellen dan Nederland."

 

"We hebben ook geen zo'n grote vijver om uit te vissen. Je komt ook bij de elite in een cruciale periode: ga je studeren of kan je meteen prof worden? Je moet ook aan je toekomst denken." 

 

Met "Koers zoekt vrouw" en "Zij aan zij" zijn er initiatieven om meer meisjes en vrouwen op de fiets te krijgen. "Dat toont aan dat de federatie er wel mee bezig is om het vrouwenwielrennen in België beter te maken. Dat moeten we steunen."

 

Intussen dient zich een sterke lichting aan bij de junioren met Marith Vanhove, Katrijn De Clercq en Julie De Wilde. "Ik hoop voor hen dat ze kunnen doorbreken en een hoog niveau halen. Maar we zullen hen sowieso tijd moeten geven, want het niveau is hoger dan een paar jaar geleden. Ze zullen nog een viertal jaar nodig hebben om door te groeien."

Lotte Kopecky heeft het in de podcast ook nog over:

  • Het was moeilijk om Lotto-Soudal te verlaten omdat ik een emotionele band had met de staf. Omdat die mensen ontslagen zijn, is het voor mij makkelijker om het los te laten. Ik heb een mooi hoofdstuk gehad bij de ploeg.
  • Bij haar nieuwe ploeg Liv werkt ze met Lars Boom. "Vooraf had ik gehoord dat hij een eikel kon zijn, maar hij is echt supervriendelijk."
  • Kopecky komt goed overeen met Annemiek van Vleuten. "Ze stuurt me af en toe een berichtje. Vorig jaar op hoogtestage reed ik de Stelvio op en kwam ze plots naast me rijden. "Ik was vroeger ook geen klimmer, de hoop niet opgeven", zei ze."

Beluister de volledige podcast met Lotte Kopecky

Of beluister de podcast op jouw favoriete podcastplatform

Of bekijk de video met Lotte Kopecky op YouTube