Nog geen beslissing over amateurvoetbal: "Blanco seizoen dreigt"

  De voor half februari geplande heropstart van het amateur- en jeugdvoetbal in ons land komt in het gedrang. Dat heeft de Belgische voetbalbond na de 1e crisiscel van 2021 vastgesteld: "Tenzij de gezondheidssituatie snel verandert, is de kans op een blanco seizoen in het amateurvoetbal erg groot." Na het Overlegcomité van 22 januari wordt de knoop doorgehakt.

  Vertegenwoordigers van de Belgische voetbalbond, Voetbal Vlaanderen en zijn Franstalige tegenhanger, de Pro League en de politiek bogen zich vandaag over het vraagstuk wat te doen met de competitie: stopzetten of niet? Sinds half oktober en de tweede coronagolf wordt er niet meer gevoetbald.

   

  Sneller dan verwacht was de vergadering afgelopen. Er werd nog geen beslissing genomen over het al dan niet vervolgen van de competitie. "We wachten het Overlegcomité van 22 januari af", zegt Marc Van Craen, voorzitter Voetbal Vlaanderen.

   

  "Op 25 januari komen we opnieuw samen. Als er dan geen versoepelingen uit de bus komen, zullen we niet anders kunnen dan alles af te zeggen."

  Vandaag geldt door het coronavirus een verbod op georganiseerd sporten behalve voor kinderen tot 13 jaar. Voor personen boven 13 jaar zijn trainingen met maximum 4 personen toegestaan. (lees voort onder quote)

  We wachten het Overlegcomité van 22 januari af. Als er dan geen versoepelingen zijn, zullen we niet anders kunnen dan alles af te zeggen. 

  Marc Van Craen, voorzitter Voetbal Vlaanderen

  Honderden clubs en duizenden voetballers leven al weken in onzekerheid. Is wachten tot 22 januari zinvol? Van Craen: "Vorige vrijdag op het Overlegcomité bleek dat er geen versoepelingen zouden komen, tenzij voor de rijscholen. Er werd ook geen datum voor versoepelingen naar voren geschoven, wel 22 januari voor een nieuw Overlegcomité."

   

  "Enkele mensen opperden vandaag om dat Overlegcomité af te wachten, misschien wordt daar wel een datum voor versoepelingen geprikt."

   

  Als er op 22 januari geen vooruitzichten zijn, gelooft Van Craen niet meer in een oplossing: "Dat hebben we vanmiddag ook beseft. Als er voor 15 februari geen trainingen kunnen worden opgestart, wordt het onmogelijk."

   

  Van Craen heeft er zelf geen goed oog in: "Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet meteen verwacht dat we voor 15 februari die versoepeling gaan krijgen. Ik geef dat grif toe. Dan moeten we eerlijk zijn en de knoop doorhakken."

   

  Wat willen de clubs het liefste? "Toen we een 4-tal weken geleden beslisten om alleen de heenronde af te werken, was daar een groot draagvlak voor. Er was weer perspectief en dat was haalbaar."

   

  "Nu voelen de clubs ook aan dat het moeilijk wordt. Er gaan nu stemmen op voor duidelijkheid. De clubs willen dat we een beslissing nemen."

   

  De huidige maatregelen lopen op 15 januari af. Dus zou er dan normaal weer kunnen getraind worden. "Maar we wachten momenteel op een nieuw ministerieel besluit dat die week tot 22 januari zal overbruggen om de trainingen te verbieden."

   

  Later op de avond kwam het ministerieel besluit met een verlenging van de maatregelen tot 1 maart. Gecontacteerd door onze redactie benadrukte de minister van Binnenlandse Zaken evenwel dat het Overlegcomité desgevallend toch kan overgaan tot versoepelingen voor die datum.

  Enkele clubs uit 1e Nationale eisen mini-competitie bij stopzetting

  Alvast voor enkele clubs in Eerste Nationale (de hoogste amateurklasse, red) ligt een stopzetting van de competitie heel gevoelig. Zij hebben al langere tijd het gerenommeerde advocatenkantoor Van Steenbrugge Advocaten onder de arm genomen om hun rechten te doen gelden. Het gaat wellicht om Patro, Dender en Luik, omdat die genoemd worden in een brief.

   

  Het advocatenkantoor stuurde gisteren een brief naar de bond en Voetbal Vlaanderen. Met de stelling dat er in Eerste Nationale "een heel aantal profvoetballers zijn die de verschillende clubs onder contract hebben genomen om te voldoen aan de strenge licentievoorwaarden van de KBVB zelf. Dit heeft als gevolg dat onze cliënten in geen geval als amateurploegen kunnen beschouwd worden."

   

  De brief klaagt aan dat de KBVB al maanden in gebreke blijft door geen competitie te organiseren. "Hierdoor ontneemt zij deze profvoetballers hun recht op arbeid."

   

  "Bij een stopzetting van de competitie eisen onze cliënten dat er een mini-competitie wordt georganiseerd met alle ploegen van hun reeks die wel verder willen voetballen onder het huidige protocol van de Pro League (wekelijkse PRCR-testen, etc.)"

  "In deze mini-competitie zou dan gespeeld dienen te worden voor promotie naar 1B."

   

  "Op dit moment zijn Patro, Dender, Luik en naar alle waarschijnlijkheid ook Tienen bereid om deel te nemen. De rest van de club is hier nog niet van op de hoogte gesteld, doch onze cliënten gaan ervan uit dat nog enkele clubs zouden willen deelnemen."

   

  Als het format er niet komt, dreigen de clubs met gerechtelijke stappen om tegemoet te komen aan de geschonden rechten en de geleden schade (fysiek/mentaal/financieel).

  Bij een stopzetting eisen onze cliënten dat er een mini-competitie wordt georganiseerd met alle ploegen van hun reeks die wel verder willen voetballen onder het huidige protocol van de Pro League. 

  Van Steenbrugge Advocaten

  Blanco seizoen betekent geen stijgers of degradanten

  In december 2020 had de crisiscel nog beslist de seniorencompetities te laten hernemen vanaf 14 februari. Enkel de heenrondes zouden afgewerkt worden, tenminste als er vanaf 16 januari opnieuw in groep zou getraind kunnen worden.

   

  Er kwamen vorige week echter geen versoepelingen en dus moet het hernemen van de collectieve trainingen uitgesteld worden.

   

  Vorige maand werd ook beslist dat de jeugd vanaf 6 februari opnieuw wedstrijden zou kunnen spelen, maar ook dat lijkt onhaalbaar.

   

  Voorafgaand aan het seizoen 2020-2021 was rekening houdend met een nieuwe coronagolf een overgangsregel goedgekeurd, die voorzag dat een half afgewerkt seizoen bindend is. De eindrangschikking zou dan ook de normale gevolgen hebben: het aanduiden van een kampioen, stijgers en dalers.

   

  Mocht er nu toch een kruis gemaakt worden over het seizoen heeft dat geen sportieve gevolgen. In dat geval zijn er geen stijgers of degradanten.

   

  In het jeugdvoetbal (spelers tot 17 jaar) mogen sinds eind oktober door de coronapandemie geen wedstrijden meer afgewerkt worden. Twee weken eerder hadden de amateurvleugels Voetbal Vlaanderen en ACFF ook de seniorencompetities tijdelijk stopgezet.