Matthias Casse na nederlaag: "Nog altijd overtuigd dat ik in topvorm zal zijn op de Spelen"

  Matthias Casse blijft positief over zijn kansen op de Spelen.

  Na zijn verrassend snelle exit op de World Masters in Qatar moest Matthias Casse (23) zijn ontgoocheling enkele uren verbijten, maar de medaillehoop voor de Spelen klinkt nog altijd strijdvaardig en optimistisch. "Ik neem het mee als een les voor de toekomst", zegt Casse.

  Het toptoernooi in Qatar werd vandaag een ferme ontgoocheling voor Matthias Casse. De nummer 1 in zijn gewichtsklasse en de titelverdediger vloog er al in de eerste ronde uit.

   

  "Ik ben nog altijd ontgoocheld", vertelde hij vanavond, een tiental uur na zijn uitschakeling. "Je hebt die uurtjes soms nodig om nuchter te kijken naar de kamp en om te kunnen plaatsen wat er gebeurd is."

   

  "Ik heb altijd gezegd dat dit voorbereiding is op de Spelen. Dat is nog steeds zo. Ik neem het mee als een les voor de toekomst. Ik zal bekijken wat er fout is gelopen en werken zodat het de volgende keer beter gaat."

   

  Heeft hij al een eerste analyse gemaakt? "Ik mis wedstrijdritme. Het EK liep ook niet heel vlot, maar daar kreeg ik kamp na kamp een beter gevoel."

   

  "Op de Masters is enkel de top 36 van de wereld aanwezig. Je hebt geen tijd om er in te komen. Dan mag je niet half op de mat staan, het moet meteen goed zitten en dat was niet het geval."

  Ik heb altijd gezegd dat dit voorbereiding is op de Spelen. Dat is nog steeds zo. Ik neem het mee als een les voor de toekomst.

  Matthias Casse

  "Wie wereldkampioen wordt, zal heel veel druk voelen"

  "Naar het finaleblok moeten kijken en niet zelf deelnemen, dat was al heel lang geleden", vertelt Matthias Casse over het vervolg van zijn baaldag. Sinds april 2019 stond hij bijna onafgebroken op het podium van de toptoernooien.

   

  "Ik ben uitgegleden over een bananenschil, zoals wij zeggen. Het kan heel snel gedaan zijn. Ik heb een foutje gemaakt, hij kon profiteren. Dat kan je dat niet meer rechtzetten en dan moet je inpakken."

   

  Is het vertrouwen nu aangetast in Qatar? "Neen, de Spelen blijven het hoofddoel. Ik ben er nog altijd van overtuigd dat ik op de Spelen wel in topvorm zal zijn en daar moet ik voor de medailles meedoen. De rest is voorbereiding, aftasten hoe het gaat."

  Ik hoop nu vooral dat we veel stages kunnen doen en dat ik zoveel mogelijk mensen kan vastnemen. Zo zal ik snel het gevoel terugkrijgen.

  Matthias Casse

  "Het lag vandaag volledig aan mij. Ik stond er niet en daarom heb ik verloren. Dat gebeurt en er zijn op dit toernooi nog verrassingen geweest. Vele judoka's zoeken hun ritme. Het is een leerschool die je kunt bijstellen tot de Spelen."

   

  "Ik hoop nu vooral dat we veel stages kunnen doen en dat ik zoveel mogelijk mensen kan vastnemen. Zo zal ik snel het gevoel terugkrijgen. De internationale agenda is stevig gevuld. Er zijn binnenkort weer competities."

   

  Heeft hij dan een zege nodig als echte opkikker? "Wie voor de Spelen wereldkampioen wordt, zal heel veel druk voelen en zal het moeilijk hebben om rustig te blijven in Tokio. Ik moet een goed gevoel hebben op de mat. Als ik goed sta te vechten, dan ben ik zeker dat ik op het podium kan staan en kan winnen."

  Een verslag van de kamp: