Lotte Kopecky: "WK veldrijden? Als Tokio tegenvalt, zal ik dat mogen horen"

  Lotte Kopecky

  Lotte Kopecky zette zich in 2020 naast Jolien D'hoore als leading lady van het Belgische vrouwenwielrennen. Nu doet ze ook van zich spreken in het veldrijden, ook al mikt ze voluit op Tokio. "Het was niet slecht dat de Olympische Spelen werden uitgesteld", zegt Kopecky in Sporza Thuismatch.

  Lotte Kopecky combineert al langer de piste en de weg, daar kwam in 2020 ook het veld bij. "Maar de piste heeft wel een speciale plaats voor mij. Ook nu zijn er elke dinsdag pistetrainingen, begin december zijn we in een windtunnel geweest en eind januari zijn de eerste testen in de hittekamer."

   

  "Dat is allemaal met het oog op Tokio, we zijn er voortdurend mee bezig. Als ik erover spreek met Jolien D'hoore, dan spreken we over olympisch kampioen worden in de ploegkoers. Die medaille speelt in ons hoofd", zegt Kopecky aan Ruben Van Gucht.

   

  Voor vele olympische sporters was het een klap dat de Spelen in 2020 werden uitgesteld. "Persoonlijk denk ik dat het voor ons niet slecht was. Omdat Jolien de afgelopen 2 jaar blessures had, hebben we weinig samen een ploegkoers gereden."

   

  "We zullen de komende wedstrijden dus nodig hebben om meer op elkaar ingespeeld te geraken. Op de afgelopen WK's waren Kirsten Wild en Amy Pieters voor Nederland wel outstanding, maar we geloven erin en dat is goed."

  "WK veldrijden? Het is ook een olympisch jaar"

  Welke weg Kopecky kiest na de Olympische Spelen, daar is ze nog niet uit. "Ik weet nog niet wat ik daarna van plan ben. Na het WK op de weg in Leuven zal ik keuzes maken over mijn toekomst. Ik sta open voor alles."

   

  En dus staat Kopecky ook open voor het veldrijden. "Ik vind crossen superleuk, maar ik sta nog ver van de top. En net als crossen is de piste ook in de winter. Als je elk weekend 2 crossen moet rijden, dan ben je ook leeg en daarna komt het klassieke voorjaar eraan."

   

  "Het WK veldrijden in Oostende? Het zou wel mooi zijn, maar uiteindelijk zal ik niet meedoen voor de prijzen. Het is ook een olympisch jaar, dus ik weet of er plaats zal zijn."

  Stel ik ga naar het WK veldrijden in Oostende en in augustus vallen de Olympische Spelen tegen, dan is dat het eerste dat ik te horen zal krijgen.

  "Ik ga op stage met de ploeg van 15 tot 25 januari. Ik laat er nu ook geen training voor vallen, ik doe mijn opbouw richting het voorjaar zoals ik het anders zou doen en neem de crossen er gewoon bij. Om er een WK gewoon bij te nemen..."


  En er is nog iets anders dat Kopecky tegenhoudt. "Stel ik ga naar het WK veldrijden in Oostende en in augustus vallen de Olympische Spelen tegen, dan is dat het eerste dat ik te horen zal krijgen."


  "Ik denk ook niet dat het nadelig zou zijn voor Tokio, maar als puntje bij paaltje komt en Tokio valt tegen, dan zal ik horen: "Ze is er niet mee bezig geweest." En ik zou het misschien ook erg vinden voor de fulltime veldrijdster waar ik de selectie van af neem."

  Beluister de volledige podcast met Lotte Kopecky

  Of beluister de podcast op jouw favoriete podcastplatform

  Of bekijk de video met Lotte Kopecky op YouTube