Ex-wielrenner Stefan Denifl tot twee jaar cel veroordeeld in operatie Aderlass

  De voormalige Oostenrijkse profwielrenner Stefan Denifl is dinsdag door een rechtbank in Innsbruck veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf wegens ernstige fraude. De 33-jarige Oostenrijker gaf toe tussen 2014 en 2018 bloeddoping gebruikt te hebben.

  De rechtbank in Innsbruck oordeelde dat Denifl zich schuldig maakte aan oplichterij. "Hij bedroog organisatoren en supporters." Volgens het Openbaar Ministerie streek de oud-renner dankzij het dopinggebruik 580.000 euro loon en winstpremies op. 

   

  Speurders kwamen Denifl in mei 2019 op het spoor in de "Operatie Aderlass", een onderzoek naar dopingpraktijken uitgevoerd door de Duitse arts Mark Schmidt.

   

  "Ik ben geen crimineel", vertelde Denifl vorig jaar bij de start van zijn proces. "Ik heb doping gebruikt omdat in de wielersport prestaties verwacht worden die niet geleverd kunnen worden zonder doping te gebruiken." 

   

  De winnaar van de Ronde van Oostenrijk van 2017 beschreef hoe hij met doping begon na een zware knieblessure. "Ik wilde op die manier mijn oude niveau terughalen. Dat was zonder doping onmogelijk."

   

  De verdediging van Denifl voerde aan dat Denifl zijn eigen gezondheid had geruïneerd en dat er in het wielrennen geen atleten bestaan die helemaal zuiver op de graat zijn.