Philippe Gilbert: "Train uitsluitend met Sanremo in hoofd, Roubaix is niet zeker"

  Gilbert traint voor het eerst sinds lang met zijn ploegmaten.

  Philippe Gilbert kijkt ietwat onzeker het nieuwe wielerseizoen tegemoet. "Ik kom van ver. Na mijn val in de Tour ben ik weer vanaf 0 moeten beginnen", zegt de kopman van Lotto-Soudal.

  Gilbert: "Lang geleden dat ik nog snel gereden heb"

  In de openingsrit van de Tour van vorig jaar sloeg het noodlot weer toe voor Philippe Gilbert. Hij brak zijn knieschijf bij een val en miste alle klassiekers in het najaar. 

   

  "Mijn blessure in de voorbije Tour was veel complexer dan bij mijn vorige val in  de Tour van 2018. Ik heb veel problemen gehad met mijn knie en mijn been in het algemeen, want uiteindelijk had ik heel wat spieren verloren in beide benen."

   

  Van de pijn is Gilbert nu bijna zo goed als verlost. Maar de conditie is nog een ander paar mouwen. "Toen ik weer begon te trainen, was dat vanaf 0 beginnen. Het was lang geleden dat ik dat meegemaakt heb."

   

  "Tijdens mijn 1e trainingsweek had ik het niveau van iemand die net begonnen was met koersen. Het is moeilijk om te weten waar ik nu sta. Ik kom van ver en heb vaak alleen getraind."

   

  "Ik heb nog 2 à 3 weken om me klaar te stomen voor het seizoen. De komende weken kan ik nog volume en snelheid toevoegen aan mijn trainingen. Sinds mijn opgave in de BinckBank Tour heb ik niet meer snel gereden op een fiets."

  "Zege in Sanremo kan carrière meer glans geven"

  Over zijn programma lichtte Gilbert al een tipje van de sluier. "Het is moeilijk om nu al grote doelen te stellen. Ik moet eerst weer finales kunnen rijden in wedstrijden."

   

  "Normaal gezien begin ik aan mijn seizoen in Frankrijk, met de Grand Prix la Marseillaise, de Ster van Bessèges en de Ronde van de Provence. Maar de mogelijkheid bestaat altijd dat die koersen afgelast worden, zoals gebeurd is met de Ronde van Mallorca."


  "Eigenlijk train ik uitsluitend met Milaan-Sanremo in mijn hoofd. Dat is mijn dagelijkse motivatie. Winst in Sanremo kan mijn carrière nog meer glans geven", zegt Gilbert, die van de monumenten enkel nog een zege mist in de Italiaanse lenteklassieker.

   

  Opvallend: Gilberts deelname aan Parijs-Roubaix (de klassieker die hij in 2019 won) staat nog niet vast. "In mijn ogen is Parijs-Roubaix niet meer zo belangrijk. Het is nog niet zeker dat ik daar dit jaar zal starten."

  Milaan-Sanremo is mijn dagelijkse motivatie, Parijs-Roubaix is niet meer zo belangrijk

  Philippe Gilbert

  Aan de Olympische Spelen wil Gilbert nog niet denken. "Er zijn maar 5 plekjes, dus wordt het moeilijk om de selectie te halen."

   

  "Van Aert en Evenepoel zijn de kopmannen. Als ik bondscoach was, dan zou ik nog 3 helpers meenemen naar Tokio. Ik zou dus als knecht kunnen meegaan naar de Spelen."

  2019: Gilbert verslaat Politt in Parijs-Roubaix

  "Weet niet of Mathieu en Wout dat niveau nog jaren aanhouden"

  Gilbert kreeg ook vragen afgevuurd over Wout van Aert en Mathieu van der Poel, de grote 2 voor het eendagswerk.

  "Het zijn alle 2 indrukwekkende wielrenners, die van de ene discipline naar de  andere springen. Ze zijn ook nog eens meteen succesvol. Dat heb ik nog nooit gezien", zegt Gilbert.

   

  "Ze komen naar de weg, ze winnen en keren terug naar het veldrijden. Ze winnen opnieuw in het veld en keren terug naar de weg, waar ze ook weer meteen winnen."

   

  Zullen Van der Poel en Van Aert het wegwielrennen voor vele jaren domineren? "Ik weet niet of het mogelijk is om zo'n hoog niveau lange tijd aan te houden. Mentaal is dat heel zwaar. Ze zijn 350 dagen per jaar bezig met fietsen."


  "Misschien zullen ze een heel korte succesvolle carrière hebben. Of ze zullen moeten kiezen voor 1 van beide disciplines, zodat ze wat meer rust hebben."