Peter Vandenbempt over de blessures: "Ze gaan vallen als vliegen"

  Axel Witsel is aan een race tegen de klok begonnen om het EK te halen.

  Door een achillespeesblessure ziet Axel Witsel mogelijk zijn EK in rook opgaan. Ook Sambi Lokonga, Jelle Vossen en Nikola Storm liepen afgelopen weekend een spierblessure op zonder dat er een contact was. Voetbaljournalist Peter Vandenbempt maakt zich zorgen.

  De blessure van Axel Witsel is geen verrassing, want specialisten hebben al lang geleden voorspeld dat dit een gevolg zou zijn van de overvolle kalender. In de toplanden is er dan nog een ongewone, verstoorde voorbereiding geweest, anders dan bij ons. Er was weinig onderbreking, want er is steeds voortgespeeld.

   

  Het programma is al van september tot december overladen en er is geen winterstop geweest, waarin je je batterijen kunt opladen en opnieuw kunt opbouwen.

   

  Bovendien is er een moordend ritme in januari. En daarna komt het Europees voetbal er al weer aan. De voetballers gaan vallen als vliegen.

   

  Het zou interessant zijn om in onze competitie te tellen hoeveel van dit soort blessures we zullen zien in de maand januari, waarin er voor sommige teams zelfs 6 matchen op het programma staan.

   

  Dit weekend zag ik bijvoorbeeld al blessures zonder contact bij Sambi Lokonga, Storm en Vossen. Ik lees in de krant ook van specialisten en een ervaringsdeskundige als Geert De Vlieger dat die zware achillespeesblessure van Witsel een gevolg is van overbelasting. Je hebt al een kleine ontsteking, maar voetbalt toch voort en knap!: ineens heb je het zitten.

  Iedereen kent het probleem, maar niemand kan er iets tegen beginnen

  Onder druk van corona is het al een bijzondere competitie en dat zal de komende maanden niet veranderen, op het EK overigens ook niet. Ik zou zeggen: het land dat het grootste aantal van zijn sleutelspelers overeind kan houden, zal de beste kansen hebben op succes.

   

  Wat dat betreft is het voor de Rode Duivels alvast slecht begonnen met die blessure van Witsel, van wie iedereen er ondertussen van overtuigd is dat hij een sleutelspeler is. Een misschien onopvallende en lichtjes onzichtbare sleutelspeler in elk geval.

   

  Iedereen weet dat dit een probleem is:, spelers, coaches, dokters. Je kan het een beetje monitoren en managen, maar niemand kan er wat tegen beginnen.

   

  Peter Vandenbempt

  Het land dat het grootste aantal sleutelspelers overeind kan houden, heeft de beste kansen op succes op het EK.

  Peter Vandenbempt