Hoe vervang je Witsel? "Dendoncker is aangewezen, maar waarom niet Rits of Vranckx?"

  Treedt Leander Dendoncker uit de schaduw van Axel Witsel?

  Bondscoach Roberto Martinez wil naar eigen zeggen zo lang mogelijk wachten met zijn EK-selectie om Axel Witsel (31) alle kansen voor het EK te gunnen, maar de eerste prognoses lijken allerminst gunstig. Huisanalist Eddy Snelders helpt de Spaanse T1 van de Rode Duivels met de puzzelstukjes.

  Als Axel Witsel het EK mist, dan zal dat een groot gemis zijn voor de nationale selectie, vindt ook analist Eddy Snelders: "Hij is een scharnierspeler: de motor, de aangever, de spelverlegger."

   

  "Witsel speelt dikwijls anoniem, maar hij is de verbindingsman tussen de verdediging en de aanval. De Belgen moeten dikwijls geduldig bouwen en hij voelt dat heel goed aan. Hij weet waar de bal moet rollen."

   

  "Hij heeft natuurlijk ook al kritiek gehad, want van nature is hij een meer aanvallende speler. Er wordt dikwijls gevraagd - ook door mij overigens - wat zijn nut is en waar zijn efficiënte is, maar hij is echt wel de verbindingsman."

  Witsel speelt dikwijls anoniem, maar hij is de verbindingsman tussen de verdediging en de aanval. De Belgen moeten dikwijls geduldig bouwen en hij voelt dat heel goed aan. Hij weet waar de bal moet rollen.

  Eddy Snelders

  Een oplossing voor het wegvallen is tweeledig, ziet onze analist. Vooral de tegenstander en de waardeverhoudingen zullen de keuze mee bepalen.

   

  "Soms heb je niet echt een specifieke verdedigende middenvelder nodig. Je hebt Youri Tielemans, Kevin De Bruyne, Leander Dendoncker, Dennis Praet, ... Je kunt dus schuiven met mannen in je kern."

   

  "Maar in heel belangrijke wedstrijden met veel tactische facetten heb je iemand nodig die dat vooraf kan inlezen. Daar heb je ervaring voor nodig en daar is Witsel de ideale man voor."

  "Mats Rits of Aster Vranckx?"

  "Je moet dus niet alleen aanvallend denken, ook verdedigend", gaat Eddy Snelders voort. "En Dendoncker heeft die eigenschap meer dan Tielemans, die toch vooral aanvallend denkt."

   

  "Je moet iemand zoeken die beide rollen aankan. Daar moet je geduld voor hebben. In principe is Dendoncker dan de meest aangewezen man, maar wie zegt dat je het niet eens kunt proberen met Mats Rits of Aster Vranckx?"

   

  "Dat zijn spelers die misschien nu nog niet echt in aanmerking komen, maar zij kunnen wel opgeleid worden. En je hebt dankzij de kwaliteiten van deze ploeg genoeg wedstrijden waarin je dat kunt uitproberen."

   

  Is Youri Tielemans dan te onstuimig? "Je moet je tegenstander niet alleen aanvallend overbluffen, je kunt er ook verdedigend problemen mee hebben. De Bruyne en Tielemans zijn in dat scenario dan niet de meest ideale spelers."

  Kan Youri Tielemans de rol van Axel Witsel overnemen?