De Tribune: "Dost koos bewust voor Club Brugge omdat hij er dé man kan zijn"

  Hij was aangekondigd als de ontbrekende schakel bij Club Brugge sinds het vertrek van Wesley Moraes en maakte die verwachting in zijn eerste match alvast waar. Bas Dost was meteen belangrijk voor Club Brugge. En dat kan hij ook worden zonder te scoren, vertelde Bart Lagae in onze podcast De Tribune.

  Download de podcast van De Tribune

  "Dost is een godsgeschenk voor Club Brugge"

  Dertien minuten had Bas Dost nodig om zijn rekening in de Belgische hoogste klasse te openen. Geen toeval als je weet dat hij ook al scoorde bij zijn debuut voor Wolfsburg, Sporting en Frankfurt. 

   

  "Wat je koopt met Bas Dost zijn goals. Dat is een constante in zijn carrière", zei Bart Lagae. "Het is straf dat zo iemand voor Club Brugge kiest. Volgens mij is de reden daarvoor dat hij beseft dat hij het soort spits is waarbij de ploeg in dienst moet spelen van hem." 

   

  "Dat is ook wat Dost zei na de match (tegen STVV). Hij was blij dat Philippe Clement de andere spelers al gezegd had op welke manier ze Dost moesten aanspelen. Dat deden de spelers van Club ook."

   

  "Bij Oranje - waar het geen succes werd voor Bas Dost - was het wel moeilijk om hem te bereiken in de zestienmeter. Dus ik denk dat Dost een heel bewuste keuze heeft gemaakt voor Club Brugge, omdat hij weet dat hij er de man kan zijn."

  Ik denk dat iemand als Diatta wel iets kan opsteken van Dost als het gaat over afwerken in de zestienmeter.

  Club Brugge betaalde voor Bas Dost zo'n vier miljoen euro. Geld dat ze niet meer zullen recupereren met een doorverkoop, maar wel minder dan voor Kaveh Rezaei, Michael Krmencik of David Okereke.

   

  "Voor Club Brugge is Dost een godsgeschenk, want ik denk dat het niet makkelijk was om een spits met die kwaliteiten voor die prijs binnen te halen."

   

  "Het zakelijke doel van Club Brugge is ook om jonge spelers te ontwikkelen en met winst te verkopen. Een speler zoals Diatta bijvoorbeeld. Ik denk dat iemand als Diatta wel iets kan opsteken van Dost als het gaat over afwerken in de zestienmeter."


  "Van Dost zullen ze geen vier miljoen meer terugverdienen, maar op een andere manier gaan ze dat geld wel recupereren."

  "Te makkelijk om te zeggen dat Club Hans Vanaken niet nodig heeft"

  Tegen STVV moest Club Brugge het voor de eerste van drie matchen stellen zonder de geschorste Hans Vanaken.

   

  "We hebben Hans Vanaken niet gemist in de eerste helft", zei Lagae. "Club speelde heel snel en met veel positiewissels. De Ketelaere gaf een prachtige assist en handelt en denkt snel."

   

  "Voor mij was hij een volwaardige vervanger voor Vanaken, maar ik denk wel dat Club Brugge Vanaken nog zal missen in de volgende twee matchen. Het is te makkelijk om nu te zeggen dat Club Vanaken niet nodig heeft. Dat zie je aan de twee gezichten die Club toonde tegen STVV."