Nummer 2 Toon Aerts: "Jammer dat ik niet sneller in Wouts wiel zat"

  het BK-podium van 2021: Toon Aerts, Wout van Aert en Michael Vanthourenhout.

  Toon Aerts mag zich de op een na beste Belgische crosser noemen. De nummer 2 is tevreden met zijn kampioenschap. Nummer 3 Michael Vanthourenhout had het liever anders gezien. Lees en bekijk hier de reacties van de best of the rest in Meulebeke.

  Toon Aerts heeft voor het 3e jaar op een rij het podium gehaald. Na zijn Belgische titel in Kruibeke en de 3e plaats vorig jaar in Antwerpen is het nu zilver geworden in Meulebeke.

   

  "Ik denk dat ik een vrij goeie koers gereden heb", reageert de Belgische vicekampioen. "Ik volg snel op 20 seconden van Wout en ik finish met hetzelfde verschil."

   

  "Dat betekent dat ik tevreden mag zijn over mijn koers, al heb ik in het begin wat laten hangen. Toen Wout doortrok, had ik in zijn wiel moeten hangen."

   

  "Dat is een werkpunt", weet Aerts. "De laatste weken start ik niet zo sterk."

  Vanthourenhout (3e): "BK was snel voorbij voor mij"

  Ook Michael Vanthourenhout was niet tevreden over zijn opening. "Na twee minuten was de cross al voorbij voor mij", doet hij zijn verhaal. "Ik heb nog geprobeerd om alles te geven en voor het podium te gaan, maar de 3e plaats was het hoogst haalbare."

   

  Vanthourenhout zat vast in een veldritfile. "Ik weet niet echt wat er gebeurde. Ik denk dat Wout als eerste moest afstappen en dan volgde er een kettingreactie."

   

  "Mijn fiets en die van Eli haakten in elkaar en ik kon pas opnieuw vertrekken rond de 15e of 20e positie. Dan weet je dat het heel moeilijk wordt en dat ze vooraan ook niet wachten."

  VIDEO: Vanthourenhout moet Aerts laten gaan

  "Alleszins met goed gevoel naar WK"

  "Op zich had ik wel een goede dag", gaat Michael Vanthourenhout voort, "alleen spijtig dat dat foutje er anders over besliste. Anders had ik een mooie finale kunnen rijden."

   

  "Ik heb meteen gekozen om zo snel mogelijk op te schuiven, misschien net iets te snel, maar in mijn hoofd wou ik nog gaan voor die titel."


  "Ik trek alleszins met een goed gevoel naar het WK in Oostende. Het parcours ligt me iets minder, maar met een goede conditie moet ik wel iets uit het vuur kunnen slepen."

  Sweeck (4e): "Met open mond Wout proberen te volgen"

  Titelverdediger Laurens Sweeck viel net naast het podium. De nummer 1 van Antwerpen 2020 kwam als 4e binnen in Meulebeke.

   

  In de eerste rondes was Sweeck de enige die Van Aert kon volgen. "Het was de bedoeling dat ik de wedstrijd zou openen, of toch zou proberen", vertelt de 27-jarige crosser.

   

  "Ik had geen zicht op wat er gebeurde in het begin. Ik heb gereden om te winnen, maar er waren er een paar beter. Toch zeker één iemand."

   

  "Ik probeerde Wout te volgen, maar het was met de mond open en het minderde ook niet."

   

  Ploegleider Gianni Meersman was niet helemaal tevreden met de acties van Sweeck. "Door de omstandigheden hebben we niet als ploeg kunnen rijden. We zaten nooit met z'n allen vooraan", reageert de renner.

   

  "Of ik had moeten wachten op Vanthourenhout in plaats van met Aerts te rijden? Op dat moment was bij mij het beste er al af en reed ik niet vol door. Dat was het enige wat ik nog kon doen."

  Iserbyt (opgave): Conditie is er niet, was motivatie kwijt"

  Eli Iserbyt had voor de start van het seizoen een doel gemaakt van het BK in Meulebeke, maar het liep met een sisser af. Hij kende een slechte start, speelde geen rol van betekenis en stapte uiteindelijk uit de wedstrijd.

   

  Iserbyt bezeerde zijn elleboog bij een val in Heusden-Zolder en belandde in een sukkelstraatje. In Baal was hij tevreden met een 4e plaats, maar in Hulst viel hij opnieuw en gaf hij op. 

   

  Het BK bracht geen beterschap. "Ik was niet super weg bij de start en daarna haakte ik op een helling in de fiets van Michael Vanthourenhout. We verloren er heel veel tijd."

   

  Vanthourenhout schoof wel nog goed op, Iserbyt niet. "De conditie is gewoon niet wat ze moet zijn. Ik verzeilde in de achtergrond, het ging niet goed in het zand, ik zat niet op de positie die ik wilde rijden, het draaide niet en ik was niet meer gemotiveerd. De conditie is gewoon niet goed genoeg om mee te doen, dus ben ik afgestapt."

   

  "Het wordt nu zaak om even te herbronnen. Dit is heel jammer, want ik had van dit BK echt een doel gemaakt. Het stond al lang aangestipt. Wellicht vertrek ik hierna op stage naar Spanje. De details zijn nog niet bekend, maar de komende 2 weken wil ik de conditie opnieuw aanscherpen richting WK. In Mol start ik volgend weekend niet."