Walter Roelants (60) ziet af in Dakar: "Doodmoe, maar To Walk Again is mijn motivatie"

  Walter Roelants ziet af in de duinen.

  Het avontuur van de Dakar begint zijn sporen achter te laten bij Walter Roelants (60). De Belgische motorrijder ziet af in de woestijn van Saudi-Arabië. "Ik ben zeker 25 keer gevallen in de duinen."

  De Dakar-rally kruipt in de kleren bij Walter Roelants, de 60-jarige Belgische motorrijder. De zware rit van donderdag heeft zijn sporen nagelaten. "Ik ben doodmoe. In de zandduinen heb ik echt afgezien", vertelt Roelants.

   

  Roelants kroop donderdag om 5u op zijn motor voor een lange verbindingsrit en 456 kilometer tegen de tijd. Om 20.30u was hij eindelijk in het bivak. "Ik ben zeker 25 keer gevallen in de duinen."

   

  "Vallen, opstaan, graven, badend in het zweet stond ik zand te scheppen. Ik heb meer dan een uur gedaan over een stuk van 5 kilometer." De ingekorte etappe van vrijdag komt niet ongelegen.

   

  Roelants heeft een duidelijk doel voor ogen in de Dakar: To Walk Again, de stichting van Marc Herremans, in de kijker zetten. "To Walk Again is mijn grote motivatie. Als het moeilijk gaat, bijt ik door. Alles voor To Walk Again."

  Roelants is onder indruk van landschap en crash van collega

  Roelants zag de Dakar als een groot avontuur en heeft al beide zijdes van de medaille leren kennen. Zo geniet hij van het landschap in Saudi-Arabië. "De duinen zijn enorm hoog, alsof je tegen een muur opreed. En de canyons zijn wondermooi. Fantastisch om te zien."

   

  Woensdag zag Roelants de gevolgen van een crash van een collega-motorrijder. "Het zag er op het eerste zicht echt niet goed. Ik wou stoppen, maar de verzorgers deden teken dat ik moest voortrijden."

   

  De gecrashte motorrijder was de Indiër Shivashankar. Hij werd gereanimeerd door zijn Nederlandse collega Paul Spierings. Hij wordt in een kunstmatig coma gehouden, maar zijn toestand is stabiel.