Test met extra wissel bij mogelijke hersenschudding op WK voor clubs

  Toenmalig Liverpool-keeper Karius liep een hersenschudding op tijdens de Champions League-finale in 2018.

  Al op het komende WK voor clubs in Qatar wordt getest met een extra wisselmogelijkheid in het geval het vermoeden bestaat dat een voetballer een hersenschudding heeft opgelopen. Daar heeft de Wereldvoetbalbond (FIFA) de toestemming voor gegeven.

  Vorige maand besloot de internationale spelregelcommissie IFAB dat er getest kan gaan worden met extra wissels bij een (mogelijke) hersenschudding.

   

  Deskundigen drongen al geruime tijd aan op zo'n maatregel. Vaak worden aangeslagen spelers bij een hoofdletsel weer opgelapt en vervolgen ze de wedstrijd toch weer. Soms wordt dan later alsnog een lichte of zware hersenschudding geconstateerd.

   

  Op het WK voor clubs mogen clubs per wedstrijd maximaal 1 speler extra wisselen bij verdenking van een hersenschudding. De trainers mogen per wedstrijd 5 reguliere wissels doorvoeren, twee meer dan normaal. Vanwege de coronaperikelen gaf de IFAB vorig jaar ook al toestemming om het aantal wisselmogelijkheden tijdelijk te verhogen van 3 naar 5.

   

  Het WK voor de continentale clubkampioenen wordt van 1 tot en met 11 februari gehouden in Qatar, dat eind 2022 ook het WK voor landen huisvest. Champions League-winaar Bayern München verdedigt dit jaar de Europese eer.