Intermarché-Wanty-Gobert: "We willen een stabiele WorldTour-ploeg worden"

  Rein Taaramäe, Baptiste Planckaert en Louis Meintjes maakten allemaal de overstap naar de nieuwe Belgische WT-ploeg.

  Met Intermarché-Wanty-Gobert telt de WorldTour sinds dit jaar een 3e Belgische ploeg. "2021 wordt een overgangsjaar. In de toekomst willen we meer jonge talenten en kopmannen aantrekken", zegt performance manager Aike Visbeek.

  Performance manager, voedingsdeskundige en samenwerking met UZ

  Intermarché-Wanty-Gobert greep vorig jaar naast een Tour-ticket en dat was een bittere pil. 

   

  Toen de WorldTour-licentie van het opgedoekte CCC vrijkwam, roken Hilaire Van der Schueren en co hun kans. Ze kochten de licentie over van de Poolse ploeg en mogen dit seizoen starten in de Giro, Tour en Vuelta.

   

  De grote vraag: zal de Belgische ploeg zijn mannetje kunnen staan tussen al die topteams? 

   

  8 nieuwe renners werden binnengehaald, maar de belangrijkste transfer is die van performance manager Aike Visbeek. De Nederlander tilde Sunweb tot een hoger niveau en wil ook Intermarché-Wanty-Gobert sterker maken.

   

  "Ik ben de schakel tussen de ploegleiders en de trainers", zegt Visbeek. "Ik ben verantwoordelijk voor het jaarplan van de renners, hun voorbereiding op de grote rondes en de wedstrijdselecties. Mijn taak is om de kopmannen zo goed mogelijk te doen presteren."

  We moeten bescheiden blijven, want we hebben bescheiden middelen. We richten ons nu eerst op het beter maken van onze renners.

  Aike Visbeek, performance manager bij Intermarché-Wanty-Gobert

  Visbeek krijgt ook de opdracht om nieuwe renners te rekruteren. "We kijken daarbij naar de fysieke mogelijkheden, de uitslagen en de persoonlijkheid van de renners."

   

  "In de toekomst hopen we jonge talenten aan ons team te kunnen binden die willen meegroeien met ons", zegt Visbeek, vorig jaar nog aan de slag bij de hoog aangeschreven opleidingsploeg SEG Racing Academy. 

   

  "Voor Intermarché-Wanty-Gobert wordt 2021 een overgangsjaar. We moeten bescheiden blijven, want we hebben bescheiden middelen. We richten ons nu eerst op het beter maken van onze renners."

   

  Intermarché-Wanty-Gobert zal bijvoorbeeld wetenschappelijker te werk gaan. "We hebben een voedingsdeskundige binnengehaald, we werken samen met het UZ om onze hoogtestages in goede banen te leiden, we zullen onze trainingsmethodes verbeteren enzovoort."

  Nieuwkomers bij Intermarché-Wanty-Gobert
  Jan Hirt (Tsj) van CCC
  Jonas Koch (Dui) van CCC
  Louis Meintjes (ZAf) van NTT
  Riccardo Minali (Ita) van Nippo-Delko
  Baptiste Planckaert van Bingoal-WB
  Lorenzo Rota (Ita) van Vini Zabu
  Rein Taaramäe (Est) van Total Direct Energie
  Taco van der Hoorn (Ned) van Jumbo-Visma
  Georg Zimmermann (Dui) van CCC

  Louis Meintjes is de grootste naam bij de nieuwkomers.

  Aike Visbeek over de nieuwkomers:

  • Louis Meintjes (8e in de Tour van 2016 en 8e in de Tour van 2017): "Uit de eerste testen blijkt dat hij een speciaal talent is. Meintjes heeft een goede winter achter de rug en werkt heel professioneel. Maar dat is nog geen garantie op succes", zegt Visbeek.

   "Bij zijn vorige ploegen heeft Meintjes veel druk gehad op basis van zijn prestaties in de Tour. Bij Intermarché-Wanty-Gobert willen we hem vertrouwen geven zodat hij weer tot prestaties kan komen."

   "Samen met hem hebben we een plan opgemaakt. De Ronde van Catalonië, Romandië en de Dauphiné worden de eerste meetpunten. Zo proberen we toe te werken naar de Tour."
   
  • Rein Taaramäe (ritwinnaar in de Vuelta 2011 en in de Giro 2016): "Vorig jaar heeft hij echt problemen gehad. Voor Rein was het belangrijk dat hij na al die jaren in Frankrijk in een andere omgeving terechtkwam."

   "We twijfelen niet aan zijn talent. Reins testen zijn heel goed. We hebben een duidelijk plan met hem, waarin hij kan groeien. Daarnaast is hij ook een heel ervaren renner. Dat is voor ons belangrijk nu we de overstap gemaakt hebben naar de WorldTour."

  • Jan Hirt: "Hij is het soort renner dat de aanleg heeft om in de top 10 te eindigen van een grote ronde. Alleen moet alles dan 3 weken lang goed gaan. Hirt heeft al een paar keer pech gehad tijdens grote rondes. Met rust, vertrouwen en een goed plan kijken we met hem richting de Giro en de Vuelta."

  • Jonas Koch: "Hij is redelijk rap en gemaakt voor de klassiekers. Koch zal er in Vlaanderen bij zijn vanaf het openingsweekend. In de lastigere koersen zal hij zijn kans mogen gaan. Koch zal ook een plek krijgen in de sprinttrein voor bijvoorbeeld Danny van Poppel."

  • Riccardo Minali: "We misten binnen de ploeg nog een echt snelle sprinter. Van Poppel is natuurlijk een goede sprinter, terwijl Pasqualon en Planckaert snel zijn na een lastige koers. Minali hebben we binnengehaald voor de echt snelle aankomsten."

   "Minali heeft al 2 jaar WorldTour-ervaring en is nog altijd maar 25. Na zijn eerste 2 profjaren bij Astana is hij niet helemaal in een goede situatie terechtgekomen (bij Israel Start-Up Nation en Nippo-Delko)."

  • Baptiste Planckaert: "Een renner met heel veel ervaring. Na zijn periode bij Katjoesja heeft hij enkele jaren gehad met veel goede uitslagen. Planckaert zal bij ons een beschermde rol krijgen in de semiklassiekers." 

  • Lorenzo Rota: "We hebben hem binnengehaald door goed te scouten. In zware eendagskoersen heeft hij al iets laten zien, zoals een 18e plek in de Ronde van Lombardije. Met een goed programma en een goede begeleiding hopen we nog meer uit Rota te halen."

  • Taco van der Hoorn: "Hij is in 2017 en 2018 doorgebroken bij Roompot met winst in de Schaal Sels (waar hij Van Aert klopte) en ritwinst in de BinckBank Tour. Daarna heeft Van der Hoorn bij Jumbo-Visma 2 jaar (voornamelijk) in dienst gereden."

   "Bij ons zal Van der Hoorn aan de ene kant een beschermde rol krijgen in de wedstrijden die bij hem passen, zoals Parijs-Roubaix, Gent-Wevelgem, Parijs-Tours, de Port Epic en Binche-Chimay-Binche. Aan de andere kant zal hij ook voor bepaalde kopmannen moeten werken."

  • Georg Zimmermann: "Hij is het type renner waar we in de toekomst nog meer naar op zoek zullen gaan. Als neoprof heeft Zimmermann vorig jaar een hoog en stabiel niveau laten zien in de Vuelta, waarin hij 21e is geëindigd. In eerste instantie zullen we Zimmermann meer uitspelen in de klassiekers. Daarnaast mikken we met hem op termijn ook op ritzeges in de grote rondes."

  VIDEO: Taco van der Hoorn wint 3e rit in BinckBank Tour (2018)

  "Ritzege in grote ronde en top 10 in klassiekers"

  Welke richting wil Visbeek met de ploeg uitgaan? "Enerzijds willen we in de toekomst meer jonge renners aantrekken, anderzijds willen we ook een stabiele WorldTour-ploeg worden."

   

  "We zullen ook aan de bovenkant moeten kijken naar versterkingen en op zoek gaan naar kopmannen. Momenteel hebben we veel goede renners in het middenrif, renners die kopmannen kunnen ondersteunen."

   

  Eerst ligt de focus op 2021. "We moeten dit jaar goed doorkomen. Volgens mij horen we zeker thuis in de WorldTour en dat zullen we laten zien."

   

  "Aanvallend koersen zullen we blijven doen, in lange ontspanningen of in de finale van koersen. Maar als WorldTour-ploeg moet je ook wel de focus hebben om resultaten bij elkaar te rijden."

   

  Welke resultaten stelt Visbeek voorop? "Een ritzege in een grote ronde en in de top 10 eindigen van bepaalde klassiekers. De afgelopen 5 jaar grossierde het team in resultaten tussen de 10e en de 20e plaats. We moeten nu echt die stap zetten en ons op de top 10 richten."

   

  "In de Omloop zat Aimé De Gendt vorig jaar in de groep die voor de 5e plaats reed. Aimé deed een alles-of-nietspoging om weg te rijden en werd uiteindelijk 19e. Als hij daar iets minder kwistig met zijn krachten had omgesprongen, kon hij in de top 10 geëindigd zijn. Dat is ons doel voor de klassiekers."

  Aike Visbeek was van 2013 tot en met 2019 ploegleider bij Team Sunweb.