In G-Darts hebben we met Vincent D'hondt de wereldkampioen: "500 pond voor titel"

  Vincent D’hondt is de naam. Een 46-jarige West-Vlaming, die al drie keer wereldkampioen is geworden in darts voor mensen met een beperking. Onze radiocollega's zochten hem op: "Het zou fantastisch zijn om onze sport op de Spelen te zien."

  Darts zit bij ons in de lift. Veel mensen keken naar het recente WK en
  Dimitri Van den Bergh wordt stilaan een "bekende Vlaming". 

   

  Van den Bergh vloog eruit in de achtste finales, maar zal ongetwijfeld nog van zich laten horen. Dat vindt ook Vincent D’hondt, die het normaal vindt dat niemand hem in Vlaanderen echt kent. 

   

  "G-darts is nu eenmaal een erg jonge sport, die nog maar vijf jaar bestaat. Maar we profiteren mee van het succes van de grote jongens."

  Vanuit de rolstoel of rechtstaand

  In G-Darts zijn er sinds kort (2019) twee categoriëen. Spelers die vanuit een rolstoel gooien en de anderen doen het rechtstaand.

   

  "Want dat is toch wel een heel verschil", zegt D’hondt. "Rolstoelspelers waren duidelijk benadeeld en verloren alle moed om aan gemeenschappelijke kampioenschappen mee te doen."

   

  Door die splitsing gaat het er veel eerlijker aan toe. D’hondt kan het weten, want in 2002 viel hij van een ladder en raakte hij verlamd. 

   

  Voor dat ongeluk gooide hij rechtstaand en dan kan je met veel meer gevoel gooien, met als het ware heel je lichaam, vertelt D'hondt. 

   

  "Vanuit de rolstoel kan je enkel je arm gebruiken en dat maakt echt een serieus verschil."

  Niet paralympisch

  Net als darts is ook G-darts geen olympische discipline. En dat zit er de eerste jaren ook niet in. 

   

  "Ergens begrijp ik het wel", zegt D’hondt. "Paralympische sporten zijn toch vooral op het fysieke gericht en dat kan je van darts niet echt zeggen."

   

  "Bij ons zijn focus en concentratie erg belangrijk, maar als je ziet dat boogschieten en karabijnschieten wel olympisch zijn, dan moet het voor onze sport ook zeker kunnen. Het zou alvast fantastisch zijn om dat mee te kunnen maken.”

  Ik verdiende 500 pond met mijn wereldtitel.

   

  Gerwyn Price verdiende zopas 550.000 euro met zijn wereldtitel, bedragen waar ze bij G-Darts enkel kunnen van dromen. “Ik verdiende 500 pond met mijn wereldtitel. Daar kan ik enkel mijn reis naar Engeland en een hotel van betalen."

   

  "Er zijn in Nederland ook toernooien geweest waar ik 1250 euro verdiende bij een zege. Maar leven kan je er natuurlijk niet van. Ik moet blijven werken, maar dat vind ik helemaal niet erg."

   

  "Ik ben enorm blij met de erkenning die ik krijg. Met die aandacht kom ik al een heel eind verder. Geld is voor mij bijzaak. Daar doe ik het niet voor."