Sporza verkende het BK-parcours met de bondscoach: dit zijn de cruciale stroken

  Bondscoach Sven Vanthourenhout gidst u door het BK-parcours.

  Zondag staan de Belgische driekleuren in het veld op het spel. De crossers mogen zich opmaken voor een gevarieerd parcours, met onder meer heuvels, een brug, een wasbord en een zandstrook. "Wout van Aert heeft hier een streepje voor", zegt bondscoach Sven Vanthourenhout.

  Vanwege corona mogen de renners het parcours van het BK in Meulebeke niet op voorhand verkennen, dus daarom deden wij het in hun plaats. Bondscoach Sven Vanthourenhout sprong voor ons zelf nog eens op de fiets en legde de volledige omloop af.

   

  Hieronder gidst hij ons door de cruciale stroken op het parcours.

  Hindernis 1: de schuine kant

  "Eigenlijk is het eerder een opkantje dan een schuine kant", zegt Sven Vanthourenhout. "Het gaat voortdurend op-af-op-af en dat op een kleine oppervlakte."

   

  "Voor mij had dit niet echt gehoeven. Er hadden bijvoorbeeld een tweetal bultjes minder gemogen. Maar het is wel mooi ingekleed."

   

  "Dit stuk is vooral in het voordeel van de kleine, wendbare jongens, zoals een Eli Iserbyt. Michael Vanthourenhout moet dit ook kunnen. De jongens met power, zoals een Wout van Aert of Toon Aerts, kunnen die hier niet kwijt."

  Hindernis 2: de brug

  "Hier wordt vooral fysiek het verschil gemaakt. Omdat de afdaling door een bocht is onderbroken, kun je hier niet recupereren", zegt Vanthourenhout.

   

  "Na de brug is er een lange rechte strook, waar je meteen weer moet optrekken. Dit hele stuk zal wegen naarmate de ronden vorderen."

   

  Is dit geen gevaarlijke zone in het parcours? "In principe mag dit geen probleem vormen, zowel de vrouwen als de mannen zijn dit gewoon. De bandenspanning zal hier wel laag staan, dus je moet sowieso opletten als je van de brug afdaalt."

  Hindernis 3: de kleine heuvel

  Vanthourenhout: "Dit is de lastigste van de 2 heuvels, want aan de voet ligt het hier zompig. Je zakt zo'n 15 à 20 centimeter diep, waardoor je meteen je snelheid kwijt bent."

   

  "Het wordt heel moeilijk om hierop te rijden, dat wordt enkel iets voor de sterke mannen. Voor de vrouwen wordt dat lastiger, voor mij ook trouwens", hijgt de bondscoach nog na.

   

  "Dit is de start van het zwaardere werk in het parcours: een opeenstapeling van heuveltjes, bochtjes, de ondergrond die niet bolt... Vanaf hier wordt de schifting gemaakt. Hier moet je dan ook bij de eersten aan beginnen."

  Hindernis 4: het wasbord

  "Dit wasbord zal niet voor grote verschillen zorgen, dit is meer spielerei", zegt Vanthourenhout. "Dit is ook bekend terrein voor wie al eens eerder in Meulebeke heeft gereden."

   

  "Als je de techniek beheerst, heb je een klein voordeel. Je moet hier als een BMX'er overheen, pompend met je bovenlichaam over de bultjes. Maar de meeste renners hebben die techniek onder de knie. Dit zal hen dus niet in de problemen brengen."

  Hindernis 5: de zandstrook

  "Deze strook ligt op 300 meter van de finish. Dit is een cruciaal punt, want wie hier door het zand kan rijden, is in het voordeel bij een eventuele sprint."

   

  "Niet iedereen zal hier doorheen kunnen rijden. Nu ligt deze strook nog vrij moeilijk, want er zijn nog geen sporen. Dat zal alleen maar beter worden."

   

  "Dit is een ideaal stuk voor zandspecialisten, zoals een Laurens Sweeck. Maar ook een Van Aert of Aerts, met hun grote vermogen, zullen zich hier doorheen kunnen trekken."

  Eindconclusie van de bondscoach

  "Nu ik het hele parcours verkend heb, tip ik toch op Wout van Aert", concludeert de bondscoach. "Als hij zijn fysieke capaciteiten kan bovenhalen, heeft hij hier nog altijd een streepje voor op de rest."

   

  "De grote vraag is wel: wat is de impact van de geboorte van zijn zoontje Georges? Hoe belangrijk vindt hij dit BK nog na zo'n week? Anderzijds kan het hem ook vleugels geven."

   

  "Van Aert heeft in de cross al alles op zijn palmares staan, dus voor hem hoeft het niet zo nodig. Maar de sportman in hem zal willen meedoen om de titel."

   

  "Dus mogelijk wordt het BK al na 2 ronden beslist, maar als dat niet gebeurt verwacht ik een spannende strijd tot het einde."

   

  Wie worden dan Van Aerts uitdagers? "Ik denk in eerste instantie aan Vanthourenhout. Niet omdat het mijn neef is, maar op basis van de voorbije weken. Hij is regelmatig en heeft op dit terrein al gescoord. Zijn ouderlijk huis is hier ook in de buurt, dat speelt allemaal mee."

   

  "Iserbyt had van dit BK een hoofddoel gemaakt. Tot een paar weken geleden had ik hem naast Van Aert op 1 gezet. Maar nu is er dus die blessure. Toch zie ik hem nog meedoen voor het podium, samen met Aerts en Sweeck."

   

  En wat bij de vrouwen? "Daar zal toch minder spanning zijn. Sanne Cant heeft op zulke dagen toch een streepje voor. De concurrentie is de laatste weken ook niet in haar buurt geweest. Sanne gaat dit niet laten liggen. Er zijn genoeg stroken waar ze haar ding kan doen."

   

  "Ze kan hier ook vertrouwen opdoen met het oog op het WK. Ze heeft geen makkelijke weken achter de rug, maar nog eens voor de zege kunnen rijden kan voor een ommekeer zorgen."