NBA-spelers laten hun stem horen: "We blijven vechten voor verandering"

  De spelers van Miami en Boston knielden voor de wedstrijd.

  De bestorming van het Capitool door aanhangers van Donald Trump heeft ook de NBA niet onberoerd gelaten. Veel spelers knielden voor hun wedstrijd en enkele spelers en coaches uitten ook hun verontwaardiging in de pers of op sociale media.

  Onder meer in Miami, Golden State en Milwaukee gingen de spelers op hun knie zitten bij het begin van de wedstrijd. Dat deden ze omwille van de gebeurtenissen in Washington, maar ook na de vrijspraak van een politieagent die vorig jaar de Afro-Amerikaanse Jakob Blake neerschoot in Kenosha.

   

  De Boston Celtics en de Miami Heat, die woensdag tegen elkaar speelden, verspreidden een gezamenlijk statement. "2021 is een nieuw jaar, maar sommige zaken zijn niet veranderd", luidt het.

   

  "We spelen vanavond met pijn in het hart na de uitspraak in Kenosha en wetende dat demonstranten in onze hoofdstad anders behandeld worden door onze politieke leiders, naargelang waar ze voor ijveren."

   

  "Er is een groot verschil tussen hoe betogers vorige lente en zomer behandeld werden en hoe demonstranten vandaag aangemoedigd worden om illegale dingen te doen. Dat toont dat de weg nog heel lang is."

   

  "Vanavond spelen we om de mensen een plezier te doen, maar we mogen de onrechtvaardigheden in onze maatschappij niet uit het oog verliezen. We zullen onze stem en ons platform blijven gebruiken om deze zaken aan te kaarten en zullen er alles aan doen om te streven naar een meer gelijk en rechtvaardig Amerika."

   

  (lees voort onder de tweets)

  Boston-speler Jaylen Brown: "Er zijn twee Amerika's"

  Boston-speler Jaylen Brown was een van de spelers die de gebeurtenissen en de ongelijkheid aankaartte. "Er is een Amerika waar je vermoord wordt terwijl je ligt te slapen in je auto, terwijl je sigaretten verkoopt of wanneer je in je tuin aan het spelen bent", sprak Brown.

   

  "En er is een Amerika waarin je het Capitool (de Amerikaanse Kamer en Senaat, red) kunt bestormen zonder traangas, zonder arrestaties. Het is 2021 en er is niks veranderd. We blijven vechten voor verandering en we blijven het thema in de actualiteit houden."

   

  Ook MVP Giannis Antetokounmpo was geschokt door de beelden van de protesten in Washington. "Mijn kind zal opgroeien in Amerika. En mijn kind is zwart. Ik kan me niet voorstellen dat mijn kind moet meemaken wat ik nu zie en wat ik vandaag zag op tv", aldus de Nigeriaanse Griek.

   

  "Als ik mijn steentje kan bijdragen aan de verandering door erover te praten dan zal ik dat doen, want dit houdt me echt bezig."

   

  (lees voort onder de tweets)

  Doc Rivers: "Dit raakt je op een andere manier"

  Het viel ook Philadelphia-coach Doc Rivers op dat de witte demonstranten in Washinton anders behandeld werden door de ordediensten dan de overwegend zwarte betogers tijdens de Black Lives Matter-protesten vorig jaar.

   

  "Als je als zwarte Amerikaan ziet hoe het Capitool bestormd wordt zonder geweld, dan raakt je dat op een andere manier. Ik wil me niet voorstellen wat er gebeurd zou zijn als dit zwarte Amerikanen waren."

  De uitslagen van woensdagnacht:

  • Atlanta - Charlotte 94 - 102
  • Miami - Boston 105 - 107
  • New York - Utah 112 - 100
  • Golden State - LA Clippers 101 - 108

  • Sacramento - Chicago 128 - 124
  • Phoenix - Toronto 123 - 115
  • Milwaukee - Detroit 130 - 115

  • New Orleans - Oklahoma City 110 - 111
  • Indiana - Houston 114 - 107
  • Orlando - Cleveland 105 - 94
  • Philadelphia - Washington 141 - 136