Vandenbempt: "Exit Van Eetvelt zal niet voor onrust zorgen bij Anderlecht"

  Karel Van Eetvelt was 9 maanden CEO bij Anderlecht.

  De pionnen bij Anderlecht zijn door het ontslag van CEO Karel Van Eetvelt nog maar eens verschoven. Sportjournalist Peter Vandenbempt is niet verrast. "Van Eetvelt was zich gaan afvragen: kan ik hier nog een rol van betekenis spelen?"

  Vandenbempt over Van Eetvelt: "Er was misschien geen bepalende rol meer weggelegd voor hem bij Anderlecht"

  Natuurlijk had Karel Van Eetvelt niet de bedoeling om al na 9 maanden te vertrekken. Hij heeft immers een belangrijke job opgezegd om te beginnen bij de club van zijn hart. .

   

  Maar de voorbije maanden is de club geëvolueerd. Aanvankelijk was Wouter Vandenhaute enkel extern adviseur en was Van Eetvelt als CEO de facto de baas.

   

  Maar later is Vandenhaute voorzitter geworden - ook al is dat pas sinds vandaag officieel, omdat hij nu pas zijn aandelen heeft verkocht in makelaarsbedrijf Let's Play. Vandenhaute is als voorzitter zeer aanwezig, als een soort executive president.

   

  Bovendien heeft de komst van Jos Donvil als COO de kaarten herschud. Het speelveld was plots afgebakend, waarbij het sportieve in handen was van sportief manager Peter Verbeke, coach Vincent Kompany en voor een deel ook Vandenhaute. De dagelijkse leiding nam Donvil al een tijdje voor zijn rekening.

   

  Van Eetvelt verzorgde nog wel de communicatie naar de buitenwereld. Maar op een bepaald moment ontstaan er dan toch spanningen en dan gaat iemand als Van Eetvelt, die toch belangrijke functies heeft bekleed, zich afvragen: kan ik hier nog een rol van betekenis spelen? Daarom heeft hij in een mail naar Vandenhaute en hoofdaandeelhouder Marc Coucke zijn ontslag aangeboden.

  "Perceptie van nieuwe revolutie is verkeerde perceptie"

  Wouter Vandenhaute en Karel Van Eetvelt waren goeie vrienden, maar dat heeft blijkbaar geen rol gespeeld. Ik denk dat mensen op dat niveau dat soort zaken wel kunnen scheiden. Maar of dit ook privé sporen heeft nagelaten, moet je Van Eetvelt zelf maar vragen.

   

  Er zijn in ieder geval geen bruggen opgeblazen. Van Eetvelt had het gevoel dat hij geen rol van betekenis meer kon spelen en de club wou hem zijn oude rol als CEO niet teruggeven.

   

  Van Eetvelt heeft ook zeker zijn verdiensten gehad bij Anderlecht, vooral dan bij de opstart van de veranderingen. Hij heeft de club uitgekuist, heeft besparingen doorgevoerd.

   

  Voor de buitenwereld lijkt dit sensationeel nieuws, ook omdat Van Eetvelt toch een naam is in het bedrijfsleven. Maar voor de dagelijkse werking van de club zal dit weinig verschil maken. Anderlecht zal op dezelfde manier blijven voortwerken, met een zeer aanwezige rol voor Vandenhaute. Er komt ook geen nieuwe CEO, Donvil schuift gewoon door.

   

  Uiteraard is er de perceptie dat dit opnieuw een revolutie is, maar dat is een verkeerde perceptie. De club heeft de evolutie naar een stabiele club een paar maanden geleden al ingezet. De rust binnen de club wordt hierdoor dus niet verstoord, ook al lijkt dat voor de buitenwereld wel zo.

   

  Peter Vandenbempt