VIDEO: Gerets, Kompany, Albert en Vertonghen is ideale Duivels-defensie

  Philippe Albert maakte in 1994 een onvergetelijke WK-goal tegen Nederland.

  Om haar 125e verjaardag te vieren, organiseert de Belgische voetbalbond een poll met als eenvoudige vraag: wat is het ultieme Rode Duivels-team? Elke dag wordt er een linie bekendgemaakt. Michel Preud'homme werd verkozen tot beste doelman, nu zijn de verdedigers aan de beurt.

  Op de rechtsachter viel de keuze zoals verwacht op Eric Gerets. De intussen 66-jarige Limburger was jarenlang een voortrekker bij de Rode Duivels. Gerets was er onder meer bij in de EK-finale van 1980 en het succesvolle WK van 1986 in Mexico.

   

  Centraal achterin vormen Vincent Kompany en Philippe Albert de tandem. Kompany was de leider van de huidige "Gouden Generatie" van de Rode Duivels. Hij was met hen aanwezig op de WK's van 2014 en 2018. 

   

  De ondertussen 53-jarige Albert leidde de Belgische defensie op de WK's van 1990 en 1994, waar de Belgen telkens in de 1/8e finales sneuvelden.

   

  Links achteraan ten slotte vinden we de enige nog actieve speler: Jan Vertonghen (33). De verdediger van Benfica is de recordinternational bij de Rode Duivels. Zonder ongelukken speelt hij nog een EK en WK.

  VIDEO: Gerets maakt openingsgoal in 2-1-zege tegen Spanje (EK 1980)

  VIDEO: "Daar is 'em!" Assist van Gerets levert België WK-kwalificatie op voor 1986

  VIDEO: Albert maakt legendarische WK-goal tegen Nederland (1994)

  VIDEO: Kompany borstelt bal fraai in winkelhaak tegen Schotland (2012)

  VIDEO: Wereldgoal van Vertonghen luidt kentering in tegen Japan (WK 2018)