Hans Vanaken krijgt in beroep maar 3 in plaats van 4 schorsingsdagen

  Hans Vanaken kreeg rood op tweede kerstdag.

  Hans Vanaken heeft in beroep 1 match schorsing minder gekregen van de Disciplinaire Raad. In plaats van 4 matchen effectief krijgt hij er nu maar 3 effectief plus 1 voorwaardelijk voor zijn overtreding en uithaal naar de refs.

  Club: "Verbale uitlatingen kunnen niet teruggedraaid worden"

  Het bondsparket had 4 speeldagen voor Hans Vanaken gevorderd (2 voor de overtreding, 2 voor de verbale uitlatingen), het Disciplinair Comité had die sanctie vorige week bevestigd en bij de Disciplinaire Raad mochten Club en Vanaken zich vanmiddag verdedigen in de beroepsprocedure.

   

  Hans Vanaken nam zelf kort het woord. "Het was een fiftyfiftybal waarbij ik dacht dat ik de bal net nog kon hebben", argumenteerde de Gouden Schoen. "Ik belandde met mijn studs op de enkel van Andreas Beck, maar er zat geen intensiteit achter."

   

  "Toen ik hem raakte, trok ik mijn been terug. Ik dacht dat ik geel zou krijgen, draaide me en plots kreeg ik rood. Dat zorgde voor ongeloof en frustratie. Wat er daarna gebeurd is, is niet goed te praten. Ik zou nog eens mijn excuses willen aanbieden aan de scheidsrechters."

   

  Vanaken slingerde ref Nathan Verboomen en zijn assistenten enkele verwensingen naar het hoofd. "De verbale uitlatingen zijn wat ze zijn. Die kunnen niet teruggedraaid worden", legde de verdediging van Club zich min of meer neer bij die sanctie. 

   

  "Maar we hopen dat het parket in de toekomst dezelfde strenge houding zal hanteren voor gelijkaardige feiten en andere verbale uitlatingen. Dan moet er maar een tolk in het VAR-busje plaatsnemen om uitlatingen in een andere taal te kunnen beoordelen. Dit precedent is van cruciaal belang en moet consequent behandeld worden."

  "Zonder schuld leg je geen sanctie op"

  De raadsman van Club en Vanaken richtte zijn pijlen dan ook uitvoerig op de twee speeldagen die verbonden werden aan de overtreding zelf. Club hamerde op de 4 verzachtende omstandigheden die het parket kan aannemen.

   

  "De intentie om de speler te raken is afwezig, er is de onvermijdbaarheid van de fout aangezien de beweging al was ingezet, er is de middelmatige intensiteit die Vanaken heeft gebruikt en er is het volledige gebrek aan antecedenten in zijn carrière."

   

  "Vanaken treft geen morele schuld, het was een accidentele fout. Zonder schuld leg je geen sanctie op. Het was volledig onbedoeld."

   

  Club argumenteerde dat de verzachtende omstandigheden verkeerd werden toegepast. 

   

  "Die dienen net om onder de sanctie van 2 speeldagen te kunnen gaan, om te kunnen afwijken en een mildere sanctie te kunnen vorderen."

  "Met 4 matchen zit Vanaken eigenlijk bij de ondergrens"

  Club sloot zijn pleidooi af met de vraag om de uitsluiting als voldoende te beschouwen en dus geen sanctie op te leggen, waarna ook Philippe Clement het woord nam.

   

  De Brugse T1 wilde aantonen "wat er leefde toen Hans rood kreeg" en wilde eerdere overtredingen van Faris Haroun en Vadis Odjidja op Brugse spelers aankaarten om "de reactie van Vanaken in perspectief te plaatsen", maar de coach werd teruggefloten door de Raad. "We maken hier niet het proces van fases die niet bestraft zijn", wierpen zij Clement voor de voeten.

   

  Ook het bondsparket kreeg nog eens de kans om zijn visie uit de doeken te doen. Het benadrukte dat het als instantie verplicht is om de indicatieve tabel te hanteren om de schikking vast te leggen.

   

  "Het bondsparket kan minimaal 3 wedstrijden en maximaal 9 matchen opleggen. Met 4 wedstrijden zit Vanaken eigenlijk bij de ondergrens", onderstreepte de bondsprocureur.

   

  Er werden dit seizoen al 15 dossiers behandeld, zo gaf het bondsparket aan, en in 13 gevallen werd een hogere strafmaat voorgesteld dan in het dossier van de Brugse draaischijf. 

   

  "Hij is absoluut niet benadeeld geweest door wie of wat dan ook", klonk het, waarna de vraag werd gesteld om de sanctie van 2 + 2 speeldagen te bevestigen in beroep. Na ruim een uur werd de zitting afgesloten. Een uitspraak wordt vandaag of uiterlijk morgen gedaan.

  Verdict: minimumstraf van 3 wedstrijden

  Uiteindelijk is de Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal geland op 3 wedstrijden effectief, wat volgens het bondsparket de minimale straf was. Mocht Vanaken zich nog een 2e keer laten gaan in het komende kalenderjaar, dan wordt de 4e wedstrijd schorsing van een voorwaardelijke in een effectieve straf omgezet. Hij krijgt ook een boete van 1500 euro.

   

  Theoretisch kan Club Brugge tegen deze uitspraak enkel nog in beroep gaan bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Door deze strafvermindering is Vanaken in ieder geval beschikbaar voor de topper tegen Genk.