Ga naar de inhoud

Uruguay: "FA toont met schorsing Cavani enorme minachting voor onze cultuur"

Cavani is volgens de Uruguayaanse voetbalbond het slachtoffer van "omgekeerd racisme".

De Uruguayaanse voetbalbond is in de bres gesprongen voor United-aanvaller Edinson Cavani. Die is door de Engelse voetbalbond (FA) 3 speeldagen geschorst, omdat hij eind november op Instagram een volger van antwoord diende met de woorden "gracias negrito". "Die woorden zijn heel gangbaar in onze cultuur", schrijft de Uruguayaanse voetbalbond.

Na de match tegen Southampton bedankte Edinson Cavani een van zijn volgers op Instagram met "gracias negrito". Dat betekent letterlijk "bedankt zwartje". 

 

Volgens de Engelse voetbalbond was dat een racistische uitlating van Cavani, die 110.00 euro boete kreeg en een schorsing van 3 speeldagen. Cavani moet ook een sensibiliseringscursus volgen.

 

De Uruguayaanse voetbalbond reageert ontzet. "De termen die Edinson gebruikte, zijn heel gangbaar in Zuid-Amerika", schrijft de bond in een persbericht.

 

"Dat de FA zijn woorden als racistisch bestempelt, kan juist gezien worden als discriminatie. De werkwijze van de FA is subjectief en oneerlijk. Het toont met de straf een enorme onwetendheid en minachting voor onze cultuur. Niet enkel de speler wordt gestraft, een hele cultuur zou zich door deze uitspraak schuldig maken aan racisme."   

 

Het bericht van de Uruguayaanse voetbalbond werd op sociale media gedeeld door meerdere Uruguayaanse topvoetballers zoals Luis Suarez en Diego Godin.   

 

Cavani zelf gaf op nieuwjaarsdag aan de schorsing van de FA te aanvaarden. Hij benadrukte wel nog eens absoluut geen racistische bedoelingen te hebben gehad bij zijn bericht.