Ga naar de inhoud

Nieuwe coach Mbaye Leye: "Wil Standard uit deze situatie halen"

Krijgt Mbaye Leye Standard ontdooid?

In zijn eerste opdracht als hoofdcoach staat Mbaye Leye (38) meteen voor een zware taak, maar die schrikt hem niet af. "Als we defensief op punt blijven en vlotter scoren, komt het goed denk ik", stelt de nieuwe T1 van Standard.

Vorig seizoen was Mbaye Leye assistent van Michel Preud'homme in Luik, nu mag hij Standard uit het moeras halen als hoofdcoach. Het team kon al 8 wedstrijden niet winnen, de laatste 4 gingen allemaal verloren.

 

"Ik ben vereerd en gelukkig bij Standard te zijn, net zoals toen ik er speler en assistent was", stak Leye vanmiddag van wal op zijn eerste persconferentie.

 

"Ik wil de club uit deze situatie halen. We weten dat we een erg drukke maand voor de boeg hebben. Het belangrijkste nu is om die maand te overleven."

 

Standard is weggezakt naar de 11e plaats. Maandag opent Leye zijn termijn met een thuismatch tegen Waasland-Beveren. "We moeten tonen dat de verandering is ingezet", vindt de voormalige aanvaller.

 

"Nu veel met de lange termijn bezig zijn is geen goed idee. Momenteel komt het erop aan om weer ritme op te doen, wedstrijden te winnen en vertrouwen te tanken."

 

(scrol naar onderen voor meer)

"Weer met passie voetballen"

De voorbije dagen zag Mbaye Leye een reeks werkpunten bij de club. "We moeten nu snel weer de juiste mentaliteit tonen, het DNA van Standard uitstralen en voetballen met passie", ging hij voort.

 

"Een van de problemen is dat we weinig scoren (22 doelpunten in 19 matchen, red). In verdedigend opzicht zijn de cijfers beter (21 doelpunten tegen, red)."

 

"Als we defensief op punt blijven en vlotter scoren, komt het goed, denk ik", besloot Leye met een positieve noot.

 

Leye zal als T1 worden bijgestaan door Patrick Asselman, ex-speler en huidig video-analist van Standard. Hij zal die functie combineren met die van assistent. 

Als we defensief op punt blijven en vlotter scoren, komt het goed, denk ik.

Mbaye Leye

Bekijk de persconferentie met Mbaye Leye:

Het programma van Standard
ma 11/01 Standard - Waasland-Beveren
zo 17/01 Cercle Brugge - Standard
wo 20/01 KV Mechelen - Standard
zo 24/01 Standard - Charleroi
do 28/01 KV Oostende - Standard
zo 31/01 Club Brugge - Standard

Algemeen directeur: "Vercauteren onderhandelt met Antwerp"

Algemeen directeur Alexandre Grosjean heeft vertrouwen dat Mbaye Leye de geknipte man is om Standard weer op het juiste spoor te brengen.

 

"Als ex-speler en -assistent is hij vertrouwd met de club", verklaarde Grosjean. "Voor ons moest de nieuwe T1 voldoen aan 3 eigenschappen: de Jupiler Pro League kennen, onze spelerskern kennen en het Standard-DNA uitstralen. Mbaye voldeed aan die eisen en het was dus logisch voor hem te kiezen." 

 

Grosjean ging ook even in op de piste van Frank Vercauteren als nieuwe hoofdcoach. "We stelden een lijst op waarvan uiteindelijk twee namen overbleven: Vercauteren en Leye."

 

"Vercauteren is een prima coach met bakken ervaring. Hij kent ook de Belgische competitie, maar heeft niet het Standard-DNA. Bovendien wisten we dat hij toen ook in onderhandeling was met Antwerp. We wilden niet in die carrousel meestappen."

IN BEELD: Leye aan het werk op het trainingsveld