Komen er meer Belgische dartstoppers aan? "Ja, maar opleiding in België is nihil"

Dimitri Van den Bergh is de vaandeldrager van het Belgische darts. Krijgt hij snel gezelschap aan de top?

Het WK darts heeft voor een onverwachte hausse van de sport gezorgd in België. Erik Clarys blikt bij ons terug op een sportief hoogstaand WK en hoopt meteen dat we er in de toekomst garen van kunnen spinnen.

Ex-rugbyspeler Gerwyn Price veroverde gisteren zijn eerste wereldtitel door Gary Anderson met 7-3 weg te blazen. "Voor mij is het geen verrassing dat hij wereldkampioen is geworden", zegt Erik Clarys, een van de dartspioniers in ons land. "Hij behoorde tot de 3-4 topfavorieten voor het toernooi, met ook nog Michael van Gerwen en Peter Wright."

 

"Als je hem de laatste maanden zag spelen, dan zag je dat hij enorm sterk bezig was en ook enorm gefocust. Niets kon hem uit zijn spel halen. Hij won de voorbije maanden bijna elk toernooi waaraan hij deelnam."

 

Price is niet de meest geliefde speler op het circuit. "Hij spant na een gelukte worp vaak zijn spieren op en pakt dan uit met een schreeuw. Dat is om zichzelf op te peppen en het tilt hem ook naar een hoger niveau."

 

"Hij is misschien niet de aangenaamste speler, maar naast het bord is het een leuke kerel om eens mee te babbelen. Het lijkt misschien dat het niet altijd koek en ei is met de andere spelers, maar ze staan echt niet met getrokken messen tegenover elkaar."

"Dimitri zal hier sterker uitkomen"

Met Mike De Decker, Kim Huybrechts en Dimitri Van den Bergh namen er ook 3 Belgen deel aan het WK. Vooral die laatste zorgde voor een stijging in de populariteit van de sport in ons land.

 

Clarys: "Mike De Decker verloor in de eerste ronde en heeft vooral leergeld betaald. Een eerste deelname aan het WK is altijd moeilijk. Kim is een ander verhaal. Die gooide in de eerste 2 rondes outstanding, maar legde zichzelf daarna te veel druk op. Hij stond heel agressief te gooien, zo ken ik hem niet."

 

"Dimitri haalde de laatste 16 en botste dan op Chisnall, die als een machine stond te spelen. Die wierp bijna al zijn dubbels en daar kon Dimitri niet overheen. Chisnall trok dat niveau trouwens door tegen Van Gerwen. 2 dagen lang was hij niet te kloppen."

 

"Ook voor Dimitri is dit toch een leerschool. Als hij naar de match zal terugkijken, zal hij zien welke fouten hij gemaakt heeft. Hij zal hier sterker uitkomen. Of hij dan ook wereldkampioen wordt? Hij zal zeker met de top 6 of top 8 kunnen meedraaien en hij heeft ook al een major gewonnen, maar een wereldtitel is toch nog iets anders." 

 

"Hij durft ook on-Belgisch zijn ambitie uit te spreken. Zelf vind ik dat toch gevaarlijk, want zo leg je jezelf nog extra druk op je schouders. In de media werd ook al gezegd dat Dimitri met 2 vingers in de neus de kwartfinales zou halen."

Dimitri zal zeker met de top 6 of top 8 kunnen meedraaien, maar een wereldtitel is toch nog iets anders.

Erik Clarys

"Hopelijk nemen veel jonge gasten zelf de pijltjes op"

De prestaties van Dimitri Van den Bergh én het feit dat het toernooi voor het eerst op de Belgische tv te volgen was, hebben voor een hype in ons land gezorgd.

 

"Ik hoop dat er veel mensen onder de indruk zijn geraakt van het spelletje en zelf de pijltjes zullen opnemen. Hopelijk kunnen wij dan van eenzelfde hype profiteren als Nederland 15 jaar geleden met Raymond van Barneveld."

 

"Stel dat er ineens een half miljoen mensen beginnen te darten. Dan is de kans groter dat er talenten komen bovendrijven. Zolang de resultaten van de Belgen aanhouden en de media blijven geïnteresseerd, zie ik dat nog wel blijven duren."

 

Het wordt wel niet evident om de nieuwe talenten op te sporen en op te leiden. "Eigenlijk is de jeugdwerking in België nihil. Het moet van de persoon zelf komen, die moet zelf beginnen te trainen en naar toernooien gaan."

 

"In Nederland is die jeugdwerking ook niet over één nacht ijs gegaan, maar nu is die er wel. Daar zie je dat er nu wel enorm veel talent aankomt."

 

"Ik denk dat er nu toch veel jonge gasten gezien hebben hoe mooi deze sport is, maar ook hoe professioneel. Tel daar dan nog het forse prijzengeld bij en ik kan me indenken dat er heel wat mensen het zullen proberen. Voor de rest hangt het af van je inzet. De meeste mensen haken af na een tweetal uur, maar de echte toppers staan dagelijks 6-7 uur aan het bord. Probeer het maar eens, hé."

Erik Clarys