Dirk Van Tichelt over job als judocoach: "Heel blij met deze kans"

  Dirk Van Tichelt is terug in zijn vertrouwde habitat, maar dit keer als trainer.

  Dirk Van Tichelt is in het nieuwe jaar begonnen aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven, als coach bij Judo Vlaanderen. Sporza zocht de medaillewinnaar van Rio op in zijn nieuwe werkomgeving. "Je ziet het niet achter dit mondmasker, maar ik sta hier met de glimlach", straalt Van Tichelt.

  Dirk Van Tichelt heeft niet lang stilgezeten na zijn afscheid als judoka. Hij is nu aan de slag als trainer van de junioren bij Judo Vlaanderen. "Ik heb inderdaad niet lang hoeven te zoeken naar een job. Er kwam een plaatsje vrij en ze hebben mij gevraagd om dat in te vullen", zegt Van Tichelt.

   

  "Het hoofdstuk als topsportatleet is afgesloten, nu begin ik aan een nieuw hoofdstuk als topsporttrainer. Ik heb ook gestudeerd om trainer te mogen zijn. Ik ben dan ook heel blij met deze kans, die ik met twee handen aangenomen heb. Je ziet het niet achter mijn mondmasker, maar ik sta hier met de glimlach. Het is heel plezant."

   

  "Judo is mijn passie en ik ken de kneepjes van het vak. Het maakt me gelukkig dat ik mijn kennis mag overbrengen. Het is ook de visie van de vechtkunst om je kennis door te geven aan de jongere generatie. Ik vind het heel mooi dat ik dat hier kan doen."

  "Genieten op de mat is beste manier om het lang vol te houden"

  Wat wordt er precies verwacht van Van Tichelt? "Ik werk nu als trainer van de junioren, dat is de nieuwe generatie die juist onder het seniorenniveau zit. Ik moet ze klaarstomen om de stap te kunnen zetten naar dat niveau," klinkt het.

   

  "Voor deze groep zijn de EK's en de WK's bij de junioren heel belangrijk. Dan krijg je kansen bij de senioren. Ik geef training, stel schema's op en probeer hen het ideale pad te tonen zodat zij er kunnen geraken."

   

  "Mijn belangrijkste boodschap? Dat ze moeten genieten van de trainingen. Je moet het plezant vinden, anders hou je het harde labeur nooit vol. Zelf heb ik ook altijd met de glimlach op de mat gestaan. Ik wil hen ook tonen dat dat de beste manier is om het lang vol te houden."

   

  "Ik hoop dat ze mijn kennis kunnen oppikken en overnemen en daarmee resultaten kunnen halen. Ze weten dat ik er gestaan heb en geen onzin verkoop en dat ik het goed met hen voorheb."