Robin Hendrix strandt op zucht van Europees record in stratenloop in Bolzano

  Robin Hendrix heeft op de valreep nog voor een van dé Belgische topprestaties uit de atletiek van 2020 gezorgd. Hendrix bleef in de BoClassic in Bolzano (Ita) maar 1 seconde boven het Europese record op de weg op de 5 kilometer.

  Oudejaar is steevast de periode van de populaire sylvestercorrida's. Robin Hendrix trok hiervoor naar het noorden van Italië voor de BoClassic in Bolzano.

   

  "Eigenlijk keek hij er wat naar op, ook met die lange reis", zegt Quinten Lafort van het Runner's Lab Athletics Team waar Hendrix deel van uitmaakt. "Hij had ook niet specifiek naar deze wedstrijd toegeleefd."

   

  Maar in het sterke deelnemersveld, met onder meer de tweevoudig regerende wereldkampioen Muktar Edris, hield Hendrix verbluffend goed stand.

   

  Na 5 kilometer moest er uiteindelijk gesprint worden. De zege was voor De Oegandees Oscar Chelimo, maar vlak erachter finishte Hendrix in 13'19", amper een seconde boven het Europese record van de Fransman Jimmy Gressier eerder dit jaar. "Dat is veruit de snelste 5 kilometer die een Belg ooit heeft gelopen op de weg", weet Lafort.

  Uitslag

  1. Oscar Chelimo (Oeg) - 13'17"
  2. Robin Hendrix - 13'19"
  3. Abdelaati Iguider (Mar) - 13'20"
  4. Yemaneberhan Crippa (Ita) - 13'20"
  5. Tadese Gebresilase (Eth) - 13'23"
  6. Muktar Edris (Eth) - 13'24"

  Hendrix: "Deze tijd komt niet uit de lucht vallen"

  Robin Hendrix kijkt met tevredenheid terug op zijn tripje naar Italië. "Tijdens de eerste 3 kilometer voelde ik dat ik het tempo goed kon volgen. Onze doortochttijd was perfect om onder de 13'20" te gaan."

   

  "In de slotkilometer kreeg ik het wel lastig. Gelukkig lieten mijn benen het toe om te antwoorden op de impuls van de kopgroep. Tot mijn eigen verbazing kon ik met de finish in zicht iedereen nog inhalen, met uitzondering van Chelimo."

   

  "Deze tijd komt niet uit de lucht vallen. Het is een beetje spijtig dat ik net dat Europese record niet te pakken heb, maar ik ben wel de snelste Belg ooit. Daarnaast bevestig ik mijn vorm. Dat belooft met het oog op de Spelen in Tokio."