OHL-doelman Romo is Opta Speler van de Maand: "Er zit nog rek op"

  OH Leuven levert de beste speler van december 2020.

  Niet Noa Lang, Aboubakary Koita of Thomas Henry, maar Rafael Romo was volgens statistiekenbureau Opta de beste speler in onze competitie in de maand december. Bram Verbist, de keeperstrainer van OH Leuven, is niet verrast.

  Rafael Romo kreeg in de maand december 7 doelpunten tegen, maar pakte ook uit met maar liefst 35 reddingen. Dat is het hoogste aantal van de voorbije 4 jaar. Voor Opta volstaat dat om hem uit te roepen tot Speler van de Maand.

   

  "Ik ben niet echt verrast, want Rafa heeft goeie wedstrijden gespeeld deze maand", zegt Bram Verbist, de keeperstrainer van OH Leuven, aan Sporza. "Hij heeft een aantal belangrijke reddingen gedaan, die nodig waren voor de punten."

   

  "We spelen ook altijd open voetbal, waarbij de wedstrijden op en neer gaan en er aan beide kanten veel kansen zijn. Dan krijg je als keeper dus veel werk."

  Opta-klassement van december
  1. Rafael Romo (OH Leuven) 86,9%
  2. Aboubakary Koita (Waasland-Beveren) 81,4%
  3. Jean-Luc Dompé (Zulte Waregem) 76,7%
  4. Thomas Henry (OH Leuven) 76,6%
  5. Sinan Bolat (AA Gent) 76,2%
  6. Simon Mignolet (Club Brugge) 76,1%
  7. Noa Lang (Club Brugge) 74,6%
  8. Clinton Mata (Club Brugge) 74,4%
  9. Nuno Da Costa (Moeskroen) 74,2%
  10. Gianni Bruno (Zulte Waregem) 74,1%

  Bron: Optasports.com

  "Enorme reikwijdte, maar toch ook goed op lage ballen"

  Wat zijn volgens Bram Verbist de belangrijkste kwaliteiten van Rafael Romo? "Hij heeft met zijn 1,96 meter een enorme reikwijdte. Als hij in een 1-tegen-1-situatie de goeie keuze maakt, is hij moeilijk te passeren."

   

  "Ondanks zijn lengte gaat hij ook snel tegen de grond. Je zou denken dat een grote keeper te pakken is op lage ballen, maar die heeft hij ook graag. Hij kan nog een extra push geven als hij naar de hoek gaat."

   

  "Hij heeft natuurlijk ook nog werkpunten, maar dat zijn kleine dingen: positiespel, meevoetballen, keuzes maken,... Maar dat is zeker niet slecht."

   

  "Het kan soms lijken dat hij wat een onorthodoxe keeper is, maar dat komt misschien omdat hij graag ballen wegbokst. Als hij kan wegboksen, zal hij dat doen. Rafa weet perfect waar de bal dan naartoe gaat. Je zou denken dat hij die bal moet pakken, maar hij kiest liever voor de zekerheid."

   

  Ten slotte zit het ook mentaal goed bij Romo. "Hij is een echte winnaar. Ook op training wil hij alle partijtjes winnen. Hij is pissig als dat niet lukt. Ik vind dat een goeie eigenschap. Hij wil ook in alles nog beter worden."

  "Hij heeft hier rust gevonden"

  Op zijn 30e lijkt Romo eindelijk rust gevonden te hebben, na een voetballeven vol omzwervingen voor de Venezolaan. "Hij werd steeds uitgeleend en belandde telkens in andere landen. Waar zal ik nu belanden, dacht hij dan? Dat zorgde voor onrust in zijn hoofd."

   

  "Nu zit hij hier goed in België. Hij kon ook naar een Poolse ploeg die Europees speelde, maar ik denk dat hij de juiste stap heeft genomen om naar hier te komen. Hij kende mij nog van bij Beerschot en hij is tevreden over mijn werkwijze."

   

  Is dit dan ook een beetje het succes van Bram Verbist? "Dat is overdreven. Ik probeer gewoon dingen mee te geven, uiteindelijk moet hij het zelf doen op het veld. Maar het is leuk om te zien dat hij de dingen waar we op de training mee aan de slag gaan ook op het veld uitvoert."

   

  "Ik denk dan ook dat hij nog een stap hogerop kan. De omstandigheden zijn nu ideaal om nog meer stappen te maken, ik ben overtuigd dat er nog rek op zit."

   

  Verbist werkt in ieder geval heel graag samen met Romo. "Hij is een rustige kerel, die ook in is voor een grapje. Naast het voetbal is hij een echte gezinsman. Hij brengt veel tijd door met zijn vrouw en 2 kinderen. Hij is ook een levensgenieter, gaat af en toe een dagje naar Brugge of naar Gent. Ze zijn hier goed op hun plaats."