Greg Van Avermaet: "Verplaats tijd- en wegrit naar einde van de Spelen"

  Greg Van Avermaet kroonde zich in 2016 tot olympisch kampioen in Rio.

  Doordat alle olympische atleten verplicht 2 weken in quarantaine moeten na aankomst in Japan, staan de wielrenners voor een dilemma. "Ik zie maar 2 oplossingen", zegt olympisch kampioen Greg Van Avermaet. "De quarantaine inkorten of de datum van de wegrit en tijdrit verleggen."

  "Parcours in Tokio zal veel Tour-renners aanspreken"

  Het lokale organisatiecomité van de Spelen blijft vasthouden aan 14 dagen quarantaine voor alle atleten die aangekomen zijn in Japan. Dat is slecht nieuws voor renners die de Tour en de Spelen willen combineren.

   

  "Als de renners moeten kiezen tussen de Tour en de Spelen, zal je in Tokio niet het sterkste deelnemersveld hebben", denkt Greg Van Avermaet, olympisch kampioen in Rio 2016.


  "Het parcours in Tokio spreekt veel ronderenners aan. Tour-renners zoals Bernal, Roglic en Pogacar zullen gemotiveerd zijn om mee te doen. Maar dan moet er een oplossing gevonden worden."

  Wij hebben het voordeel dat we geen voorrondes moeten afwerken op de Spelen. Dat maakt het misschien gemakkelijker om onze wedstrijd te verplaatsen naar het einde.

  Greg Van Avermaet

  Zelf komt Van Avermaet met 2 oplossingen op de proppen. "Ofwel moet de quarantaine van 14 dagen ingekort worden tot bijvoorbeeld 5 dagen."

   

  "Ofwel moeten de wegrit en tijdrit naar het einde van de Olympische Spelen verplaatst worden. Zo kunnen we die quarantaine van 14 dagen ondergaan en is het mogelijk om deel te nemen aan de Tour én de Spelen."


  "In tegenstelling tot andere sporten hebben wij, wielrenners, het voordeel dat we geen kwalificaties of voorrondes moeten afwerken op de Spelen. De olympische wegrit vindt plaats op 1 welbepaalde dag. Dat maakt het misschien gemakkelijker om die op te schuiven."

  Van Avermaet pronkte in Rio 2016 met de gouden plak.

  "Alternatief programma is mogelijk, maar moeilijk"

  Wat zou Van Avermaet doen als hij echt moet kiezen? De Tour of de Spelen? "Dat moet besproken worden met de sponsors en de ploegleiding", zegt "Gouden" Greg.

   

  "De commerciële waarde van de Tour is heel groot, terwijl de Olympische Spelen niet gereden worden in een merkentrui. Het is nog altijd de ploeg die  ons betaalt." 


  "Elke ploeg wil met zijn sterkste formatie naar de Tour gaan. Er is misschien wel een alternatief programma mogelijk, maar dat is zeker niet gemakkelijk."

  Datums van Tour en Spelen
  26/06-18/07 Tour de France
  23/07-08/08 Olympische Spelen
  24/07 olympische wegrit
  26/07 olympische MTB-race
  27/07 olympische tijdrit

  Bekijk het interview met Greg Van Avermaet: