Combinatie Tour-Spelen lijkt onmogelijk: "Tokio houdt vast aan 2 weken quarantaine"

  Zullen Van Aert en Alaphilippe moeten kiezen tussen de Spelen en de Tour?

  Wout van Aert en de andere Tour-renners met olympische ambities zitten met een groot probleem. De plaatselijke organisatie van de Spelen in Tokio verplicht de olympische atleten om 2 weken in quarantaine te gaan na aankomst in Japan. "Het IOC zet druk om die quarantaine in te perken", weet Johan Bellemans (hoofdarts van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité).

  "De cijfers in Japan stijgen en Japanners geloven niet dat vaccins besmetting tegenhouden"

  Zullen Wout van Aert, Mathieu van der Poel en co moeten kiezen tussen de Tour de France en de Olympische Spelen?

   

  Het lokale organisatiecomité in Tokio wil koste wat het kost dat de Spelen doorgaan en legt de atleten daarom een lange quarantaineperiode op.

   

  "2 weken geleden hebben we de laatste versie van het draaiboek ontvangen van de organisatie in Tokio. Daarin staat dat ze blijven vasthouden aan de 14 dagen quarantaine na aankomst in Japan", vertelt Johan Bellemans (hoofdarts van het BOIC).

   

  "Logistiek is die quarantaineperiode voor de atleten niet eenvoudig op vlak van trainingsaccommodatie en trainingsmodaliteiten. Maar er zal ook overlapping zijn met andere competities. Denk maar aan de Tour de France, Wimbledon en de NBA."

   

  "Als het van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) afhangt, zou de quarantaineperiode veel korter zijn. Het zijn vooral de Japanse autoriteiten die vasthouden aan de 2 weken quarantaine."

   

  Waarom houdt Japan zo hardnekkig vast aan die 2 weken? "De Japanse autoriteiten hebben aanbevelingen voor hun burgers en voor buitenlanders die hun land binnenkomen. Bovendien zijn de Covid-cijfers in Japan de laatste weken aan het stijgen. Ik vermoed niet dat ze die regelgeving zullen versoepelen."

  Door die quarantaineperiode zal er overlapping zijn met andere competities. Denk maar aan de Tour de France, Wimbledon en de NBA.

  Johan Bellemans (hoofdarts BOIC)

  "IOC zet druk om quarantaine in te korten van 14 naar 5 dagen"

  Toch sluit BOIC-hoofdarts Bellemans niet uit dat de quarantaineperiode ingekort zal worden. "We zitten nu in de winter, ik verwacht dat de toestand over enkele maanden onder controle zal geraken."

   

  "Bovendien komen de vaccins eraan. Al geloven de Japanners niet dat  vaccins het overdragen van het coronavirus zullen tegenhouden."


  "Ik verwacht en hoop dat die quarantaineperiode en andere Covid-maatregelen gradueel getemperd zullen worden."


  "De IOC zet druk op de Japanse autoriteiten om de quarantaineperiode heel snel in te perken van 14 naar 5 dagen. Dat zou voor de wielrenners bijvoorbeeld heel wat meer mogelijkheden scheppen." 

  Datums van Tour en Spelen
  26/06-18/07 Tour de France
  23/07-08/08 Olympische Spelen
  24/07 olympische wegrit
  26/07 olympische MTB-race
  27/07 olympische tijdrit

  Wat met de Tour-renners?

  Vooral de Tour-renners zullen hopen dat er nog een mouw wordt gepast aan die 2 weken quarantaine.

   

  Wout van Aert wil de Tour combineren met de Spelen, vooral in de tijdrit lijkt hij medefavoriet voor olympisch goud. Maar de tijdrit vindt 9 dagen na het einde van de Tour plaats. Dat zou betekenen dat hij de laatste Tour-week aan zich moet laten voorbijgaan.

   

  De olympische wegrit vindt al 6 dagen na de Champs-Elysées plaats. Het mountainbiken, waar Tour-debutant Van der Poel een doel van heeft gemaakt, staat 2 dagen later op het programma. Wordt zeker en vast vervolgd. 

  Bekijk het interview met BOIC-hoofdarts Johan Bellemans: