Vanaken: "Ik had niet mogen schelden, maar gebeurde uit ongeloof"

  Hans Vanaken en Club Brugge hebben bij het Disciplinair Comité van de Belgische voetbalbond (KBVB)  geprobeerd om het strafvoorstel van 4 speeldagen schorsing af te zwakken. "Vanaken is een voorbeeldprof met 132 wedstrijden op rij zonder een rode kaart."

  Vanaken dreigt 4 speeldagen aan de zijlijn te staan na zijn rode kaart tegen Eupen: 2 speeldagen voor een "brutale fout" en 2 speeldagen voor "misplaatste uitlatingen" aan het adres van de wedstrijdleider.

   

  "En dan hebben we al rekening gehouden met verzachtende omstandigheden", zei Bondsprocureur Ebe Verhaegen. "In 15 vergelijkbare dossiers hebben we een hogere strafmaat gevraagd."

   

  "De ongepaste uitlatingen ten opzichte van de wedstrijdleiding kunnen niet aanvaard worden. Niet omdat het over Hans Vanaken gaat, wel omdat hij een profspeler is. Vanaken is een klassespeler en het zou van klasse getuigen om deze straf te aanvaarden."

   Vanaken is een klassespeler en het zou van klasse getuigen om deze straf te aanvaarden.

  Bondsprocureur Ebe Verhaegen

  Vanaken: "Ik was een honderdste van een seconde te laat"

  De advocaten van Club Brugge probeerden kanttekeningen te plaatsen bij de overtreding van Vanaken. "Hans kwam ongelukkig op de enkel van Beck terecht. Hij had zijn beweging al ingezet en kon niet meer ingrijpen. Hij is zeker geen vuile speler, eerder een faire speler."

   

  "Hij heeft zich ook verontschuldigd voor zijn uitlatingen naar de scheidsrechters. Vanaken is een voorbeeldprof met 132 wedstrijden zonder een rode kaart. Het woord "kut" sloop door de Nederlandse spelers in de kleedkamer van Club Brugge. Het is zijn woordenschat niet."

   

  Hans Vanaken verontschuldigde zich ten slotte nog eens op de zitting. "Ik was een honderdste van een seconde te laat. Ik had zeker niet de intentie om mijn tegenstander te raken. Dit kon ik niet vermijden."

   

  "Het is niet juist om daarna te schelden en ik wil me daar nog eens voor excuseren. Het gebeurde op een moment van ongeloof en ontgoocheling. Deze fout wordt gewoon bestraft met rood door de regels, niet door het gevoel dat we hebben op het veld."

   

  Morgen kent Vanaken het verdict. Afwachten hoeveel wedstrijden de draaischijf van Club Brugge moet missen in 2021.