Joos: "Misschien was liefde tussen Leko en bestuur Antwerp al wat bekoeld"

Ivan Leko tekent eerstdaags waarschijnlijk in Shanghai.

Antwerp moet 2021 aanvatten met een nieuwe coach na het vertrek van Ivan Leko. Toch laat de Kroaat zijn stempel achter op de club. "De kentering in speelstijl kan niet meer ongedaan worden gemaakt", zegt analist Filip Joos.

Ivan Leko heeft zijn contract bij Antwerp met onmiddellijk ingang stopgezet. "Geld zal uiteraard wel meespelen in zijn beslissing", zegt Joos. "Als je de bedragen hoort en mag geloven, zal het zeker een rol hebben gespeeld."

 

"Maar het gaat zeker niet alleen om geld. Er sijpelden wat berichten door dat het niet geweldig meer boterde tussen Leko en het bestuur van Antwerp."

 

"Dat zag je ook aan de eerste reactie toen Leko de knuppel in het hoenderhok gooide. Het bestuur gaf niet meteen aan dat ze Leko heel graag wilden houden. Ze zullen wel nattigheid hebben gevoeld. Misschien was de liefde tussen Leko en het bestuur al wat bekoeld."

Het bestuur gaf niet meteen aan dat ze Leko heel graag wilden houden. Ze zullen wel nattigheid hebben gevoeld. 

Filip Joos

Nochtans heeft Leko sportief een knap parcours gereden. "Hij heeft ze de beker geschonken en heeft ook Europees indruk gemaakt", aldus Joos. "De overwinning tegen Tottenham was de beste Belgische wedstrijd in Europa dit seizoen. Het was een totaalprestatie."

 

"Toen dacht ik dat hij het helemaal had omgekeerd. Want in het begin, toen er nog supporters in het stadion waren, riepen ze tegen Eupen nog om Bölöni. Ze misten zijn rechttoe-rechtaan-voetbal."

 

"Maar Leko heeft het met zijn voetbalvisie helemaal omgedraaid. Hij heeft een voetballende ploeg gemaakt van Antwerp met veel jongens die onder Bölöni amper speelgelegenheid kregen."

 

"Refaelov werd plots weer belangrijk, alleen bij Mbokani lukt het wat minder. De spits was minder in vorm en hield ook minder van de speelstijl van Leko. Maar de balans was zeker positief voor Leko. Zijn korte periode was zeker een succes."

De balans was zeker positief voor Leko. Zijn korte periode was zeker een succes.

Filip Joos

Joos: "Supporters hadden Leko nog kunnen overtuigen"

Volgens Joos hadden de supporters Leko nog op andere gedachten kunnen brengen. "Je mag de afwezigheid van het publiek in het stadion niet negeren. Zeker bij een club als Antwerp, waar de passie normaal van de tribunes stroomt."

 

"Leko heeft nu de kille beslissing genomen om Antwerp in de steek te laten. Er waren geen 20.000 supporters die zijn hart konden verwarmen en hem konden overtuigen om het Chinese bod af te wijzen."

 

"Zijn opvolger? Ik heb geen flauw idee. De kentering in speelstijl kan niet ongedaan worden gemaakt. Antwerp zal weer voor een voetballende coach moeten kiezen. We gaan Leko in elk geval missen in het Belgische voetbal."