De Tribune Eindejaar: "Ik schat Wout van Aert nog hoger in dan Roglic"

  Roglic volgde in de Tour vaak in het wiel van Wout van Aert.

  Tijdens de kerstvakantie blikken we in onze podcast De Tribune terug op de meest beklijvende sportmomenten van 2020. Elke aflevering kiezen drie gasten twee momenten. In deel 2 zijn dat Imke Courtois, Michel Wuyts en Steffy Merlevede.

  Download de podcast van De Tribune

  "Wat heeft Van Aert in de Tour niet gedaan?"

  2020 was een speciaal wielerjaar, maar als er gekoerst werd, was het heel vaak genieten. Met als Belgische uitschieter Wout van Aert. Michel Wuyts blikt in onze podcast terug, maar vooral vooruit op de toekomst, de valkuilen en de keuzes die Van Aert zal moeten maken. Een fragment.

   

  "Tadej Pogacar won de Tour, maar ik heb die Ronde van Frankrijk beëindigd met het gevoel dat Wout van Aert die ook gewonnen had. Ondanks de nederlaag van zijn kopman", vertelt Wuyts. "Wat hij allemaal aan werk heeft opgeknapt, is zo immens dat je daar niet aan kan voorbijgaan zonder achterover te vallen."

   

  "Je moet je de vraag stellen wat hij in de Tour niet heeft gedaan. En je moet je de vraag stellen of er een renner is die, zoals Van Aert, bij de absolute top is in massasprints, het tijdrijden, meerdere klassiekers kan winnen en tegelijk dicht tegen de absolute toppers aanzit in het klimmen." 

   

  "Dan vind ik er eentje. Dat is Primoz Roglic. Die kan ook een massasprint winnen als het peloton al geschift is. Maar die kan niet op tegen de snelste benen zoals Caleb Ewan of Sam Bennett. Van Aert kan dat wel, dus ik schat hem nog hoger in."

  Groen behoort tot zijn mogelijkheden, maar dat zal niet gaan in de ploeg waar hij nu zit. Ik zeg niet dat hij niet goed zit bij Jumbo-Visma, integendeel.

  "Veel zal afhangen van wat er volgend jaar in Tour gebeurt"

  Een alleskunner als Wout van Aert zal in een normaal wielerseizoen meer keuzes moeten maken, want top zijn van februari tot en met eind september is onmogelijk. De doelen die Van Aert zich stelt, zullen zijn toekomst bepalen.

   

  "Ik ben niet het type wielerliefhebber dat zegt dat Van Aert voor groen moet gaan", zegt Michel Wuyts. "Ga eerder voor nog meer ritoverwinningen en spreid ze over een nog breder palet, maar anderen - en daar kan ik me bij neerleggen - zeggen dat Wout van Aert voor groen moet gaan." 

   

  "Dat behoort tot zijn mogelijkheden, maar dat zal niet gaan in de ploeg waar hij nu zit. Ik zeg niet dat hij niet goed zit bij Jumbo-Visma, integendeel. Hij krijgt daar veel faciliteiten en wordt goed omringd, maar in een ploeg die voor geel gaat in de Tour moet hij 70 of 75 procent van zijn tijd de rol van helper vervullen."

   

  "Of hij voor een groene droom kan gaan, zal ook afhangen van wat er volgend jaar gebeurt in de Tour. Als Roglic opnieuw niet wint, zou men wel eens een andere richting kunnen opgaan en dan zou Van Aert misschien vol voor zijn kans op groen mogen gaan."

   

  "Kleine kanttekening daarbij. Gaat Van Aert dit jaar na jaar kunnen blijven doen? Gaat hij zijn work load zo hoog kunnen houden? Ik denk van niet. Het is vrijwel onzinnig om van Van Aert te verwachten dat hij zal herhalen wat hij dit seizoen gedaan heeft."

  In deze aflevering hoort u ook:

  • Wat naast voetbal de nieuwe passie van Imke Courtois is sinds ze deelnam aan het programma Over De Oceaan.
  • Welk beeld uit de corona-editie van Parijs-Nice Michel Wuyts nooit meer zal vergeten.
  • Hoe het staat met Nina Derwael na een rotjaar en met de onafhankelijke onderzoekscommissie in het turnen.
  • Wat Wout van Aert op mentaal vlak moet onthouden van het succesjaar 2011 van Philippe Gilbert.
  • Waarom het EK 2022 zo belangrijk wordt voor de Red Flames.
  • Hoe lang koersen als de Ronde van Vlaanderen financieel kunnen overleven zonder publiek.
  • Hoe Steffy Merlevede weet dat de vriendin van Eli Iserbyt heel lekkere taarten bakt.

  De podcast van De Tribune is te beluisteren via de traditionele kanalen. Vanaf maandag 4 januari is De Tribune terug op Radio 1 tussen 19u en 20u.

  Geniet van de kerstperiode, hou het veilig en een gelukkig Nieuwjaar.