Clement: "Vanaken wou niemand raken, 4 matchen schorsing is buiten proportie"

  Philippe Clement ging om tekst en uitleg vragen bij de scheidsrechters.

  Club Brugge gaat in beroep tegen de schorsing van 4 speeldagen die Hans Vanaken boven het hoofd hangt. Ook coach Philippe Clement springt in de bres voor de Gouden Schoen, al keurt hij de "emotionele reactie" van Vanaken wel af. "Zijn reactie was misschien verkeerd, maar de strafmaat begrijp ik al helemaal niet."

  Hans Vanaken werd tegen Eupen in de 78e minuut uitgesloten nadat hij op het been van verdediger Beck was gaan staan. Hij kreeg rood van scheidsrechter Verboomen en verliet het veld schoorvoetend.

   

  "Iedereen ging er na de match mee akkoord dat het een ongelukkig contact was", zegt Clement. "Dat gaf zelfs de speler van Eupen toe. Hans is gewoon een fractie van een seconde te laat." 

   

  "Je ziet ook aan zijn reactie dat hij zelf schrikt. Hans probeerde zijn been nog omhoog te trekken op het moment van het contact. Dat hij nu 4 speeldagen aan de kant zou moeten staan, is buiten proportie."

   

  "Als je de lijn van de voorbije weken en maanden doortrekt, is dit een strenge sanctie. Volgens mij is de uitsluiting al voldoende. Iedereen die heeft gevoetbald, ziet dat het een ongelukkig contact was. Hans had niet de intentie om zijn tegenstander te raken."

  Iedereen die heeft gevoetbald, ziet dat het een ongelukkig contact was.

  Philippe Clement

  "Voor dit voorval kun je niet ineens 4 speeldagen schorsing krijgen"

  Het strafvoorstel van het Bondsparket is zo zwaar, omdat Vanaken ook nog enkele verwensingen naar het hoofd van de scheidsrechter slingerde. "Vanaken heeft een voorbeeldfunctie", verklaart het Bondsparket de vraag om 4 speeldagen schorsing.

   

  "Ik zeg altijd tegen mijn spelers dat ze niet mogen reageren, ook al is de scheidsrechter in fout", zegt Clement. "Ik fluit af en toe ook wedstrijdjes op het oefenveld en daar neem ik ook verkeerde beslissingen."

   

  "De emotionele reactie van Hans is fout, maar je moet ook kijken naar de situatie. Hij hield helemaal geen rekening met een rode kaart en was geschrokken. Je kunt voor dit voorval niet ineens 4 speeldagen geschorst zijn. Er zijn de voorbije weken hardere contacten gebeurd, waar geen rode kaart voor werd getrokken."

   

  "Of we in beroep gaan omdat het over Vanaken gaat? Helemaal niet. Ik hoop ook niet dat die strafmaat wordt gevraagd omdat het over Vanaken gaat. Dat moet je los van elkaar zien. Als spelers een straf verdienen, moeten ze die ook krijgen. Maar dat is hier niet het geval. Zijn reactie was misschien verkeerd, maar de straf begrijp ik al helemaal niet."