Bondsvoorzitter Walters: "Van den Bergh blijft kanshebber op de wereldtitel"

  Van den Bergh imponeerde gisteren en zit bij de laatste 16.

  Het WK darts nadert stilaan de eindfase. Onze Belgische hoop Dimitri Van den Bergh is nog steeds actief in het toernooi en mag volgens Gerry Walters, de voorzitter van de Belgium Darts Corporation, nog steeds mikken op de wereldtitel. “Als hij zo blijft gooien, is er veel mogelijk.” 

  Dimitri Van den Bergh zakte vol vertrouwen af naar het WK en Londen en is op dit moment een van de hoofdrolspelers van het toernooi. Gisteren verzekerde de nummer 9 van de wereld zich van een plaatsje bij de laatste 16. 

   

  “Hij is een van de grootste talenten die België ooit gehad heeft en op dit moment is hij zeker nog steeds een kanshebber op de wereldtitel”, vindt Walters. "Zoals hij nu aan het gooien is, is echt zeer veelbelovend. Hij is aan het toernooi begonnen met het idee om het te winnen en dat blijft zo. "

  Hij is aan het toernooi begonnen met het idee om het te winnen en dat blijft zo. 

  Gerry Walters, voorzitter Belgium Darts Corporation

  Van den Bergh werd in het verleden al twee keer wereldkampioen bij de jeugd.

  Als ‘dancing Dimi’ nog een ronde overleeft, volgt normaal gezien de Nederlander Michael van Gerwen in de kwartfinales. Ook de Nederlandse nummer 1 van de wereld en drievoudig wereldkampioen ligt volgens Walters binnen de mogelijkheden van onze landgenoot. 


  “Hij zal van erg goeden huize moeten zijn en dan zal het een wedstrijd van ongelooflijk niveau opleveren, maar het zou niet de eerste keer zijn dat Van Gerwen aan zijn scalp hangt.” 


  Toch blijft het zeer moeilijk om voorspellingen te doen. “Iedereen die overblijft in deze fase is eigenlijk kanshebber op de wereldtitel. Als je bijvoorbeeld ziet dat Kim Huybrechts verschrikkelijk goed was begonnen en een paar dagen later plots wordt uitgeschakeld, zegt dat genoeg. De uitschakeling kan ieder moment daar zijn.” 

  Niemand steekt er echt bovenuit

  Walters benadrukt dus vooral dat het niveau aan de top erg dicht bij elkaar ligt. Dat bleek gisteren ook uit de verrassende uitschakeling van titelverdediger Peter Wright. “Een paar missers of even wat concentratieverlies en je mag meteen naar huis.” 

   

  Een belangrijke verklaring is volgens Walters het huidige coronajaar. “Normaal spelen alle toppers elke week tegen andere topspelers, terwijl ze nu thuis alleen moeten trainen. Dat maakt een wereld van verschil en zorgt ervoor dat het gemiddelde net dat stukje zakt.”

   

  Ook het feit dat er geen publiek is toegelaten op dit WK zorgt natuurlijk voor erg specifieke omstandigheden. “Dat kan zowel positief als negatief zijn voor de prestaties. Er zijn spelers die zich vooral ergeren aan het publiek, en er zijn er die zich laten meeslepen door de fans. Eigenlijk verschilt darts daarin niet van het voetbal.”

  Sport zit heel duidelijk in de lift

  Het succes van Belgische topdarters als Huybrechts en vooral Van den Bergh heeft volgens Walters overigens een heel duidelijk effect op de sport in ons land. 

   

  “De sport groeit echt hard. Dat merk je ook aan de verkoopcijfers van dartsborden. De laatste twee jaar merk je dat heel wat mensen die vroeger nog gespeeld hebben het nu weer oppikken.”

  De sport groeit echt hard. Dat merk je ook aan de verkoopcijfers van dartsborden.

  Gerry Walters, voorzitter Belgium Darts Corporation