Bondsparket wil Vanaken zwaar schorsen: "Hij heeft een voorbeeldfunctie"

  Scheidsrechter Verboomen stuurt Vanaken naar de douches.

  Moet Club Brugge het een tijdje zonder zijn draaischijf doen? Als het van het Bondsparket van de Voetbalbond afhangt, moet Hans Vanaken vier speeldagen geschorst worden voor zijn "brutale fout" tegen Eupen en zijn "misplaatste uitlatingen" na zijn rode kaart. Club Brugge vindt het strafvoorstel buiten proportie.

  Hans Vanaken werd tegen Eupen in de 78e minuut uitgesloten nadat hij op het been van verdediger Beck was gaan staan. Hij kreeg rood van scheidsrechter Verboomen en verliet het veld schoorvoetend.

   

  Het Bondsparket wil Vanaken nu vier speeldagen schorsen voor zijn rood karton: 2 speeldagen voor een "brutale fout" en 2 speeldagen voor "misplaatste uitlatingen" aan het adres van de wedstrijdleider. Vanaken riskeert ook een boete van 4.000 euro.

   

  Club Brugge vindt het strafvoorstel buiten proportie en weigert de minnelijke schikking. Hans Vanaken verschijnt morgen voor het Disciplinair Comité van de Voetbalbond om zich te verdedigen in de hoop op een strafvermindering.

   

  (lees onderaan waarom Vanaken zo'n zware schorsing riskeert)

  "K*trefs, jullie zijn allemaal k*trefs"

  Waarom vraagt het Bondsparket eigenlijk zo'n zware straf voor Vanaken? Het is nog maar zijn eerste rode kaart in Brugse loondienst in de competitie.

   

  "De beweging van Vanaken wordt met een middelmatige intensiteit uitgevoerd. De bal wordt niet geraakt en de fysieke integriteit van Beck wordt onmiskenbaar in gevaar gebracht", klinkt het.

   

  "Het Bondsparket houdt bij de beoordeling van haar voorgestelde minnelijke schikking reeds rekening met het niet-intentionele karakter en het blanco strafblad van de speler."     

   

  Na zijn uitsluiting ging Vanaken verbaal tekeer tegen de wedstrijdleiding. "K*trefs, jullie zijn allemaal k*trefs", riep de Brugse spelverdeler richting Verboomen. Bij het verlaten van het veld schreeuwde hij de vierde official Maarten Toeback "onnozelaars" toe. 

   

  "Het Bondsparket aanvaardt geenszins dat de integriteit van het scheidsrechterlijk korps en de wedstrijdleiding in vraag wordt gesteld. En al helemaal niet dat het korps wordt beledigd", aldus het Bondsparket. 

   

  "Vanaken heeft een voorbeeldfunctie. De ontgoocheling vergoelijkt geenszins een dergelijke houding. Bovendien wordt de wedstrijdleiding niet één maar twee keer beledigd. Deze uitlatingen zijn zonder meer ongepast."

  Hans Vanaken heeft een voorbeeldfunctie. De ontgoocheling vergoelijkt geenszins een dergelijke houding.