Bart Swings: "Hopelijk kan ik mijn beste resultaten ooit neerzetten"

  Bart Swings wil er meteen staan op het EK allround.

  3 weken voor de start van het schaatsseizoen staat Bart Swings al te popelen om erin te vliegen. "Ik heb een stap gezet op technisch vlak. Maar dat is nodig, want het niveau zal heel hoog liggen", zegt Swings.

  "Ik steel met mijn ogen van Kramer en leer bij van Blokhuijsen"

  Bart Swings vertoeft sinds augustus in Heerenveen, waar hij met zijn ploegmaten van Team IKO bijna dagelijks de piste opgaat.

   

  "Dat is iets wat ik de afgelopen jaren had gemist, want in België hebben we geen ijsbaan", vertelt Swings vanuit Nederland. 

   

  "Hier, op de piste van Thialf, steel ik met mijn ogen. Sven Kramer en Patrick Roest zie ik hier veel aan het werk. Ik steek ook veel op van Jan Blokhuijsen en enkele talentvolle ploegmaten."

   

  De trainingsarbeid en de nieuwe omgeving doen Swings goed. "Ik heb het gevoel dat ik dit jaar weer een stap gezet. Dat is dan vooral op technisch vlak."

   

  "Ik zie die betere techniek in mijn trainingswedstrijden terug. 2 weken geleden heb ik een mooie 3 kilometer afgewerkt, ik heb toen nipt verloren tegen Sven Kramer. Op de 5 kilometer heb ik een persoonlijk record neergezet."

  "Nederlanders behalen al een gigantisch niveau"

  Swings kijkt enorm uit naar de wedstrijden. Die zijn allemaal gebundeld in een korte maar krachtige periode.

   

  "Op 16 januari begint het seizoen met het EK allround en op 14 februari is het seizoen gedaan met het WK. Alle wedstrijden vinden dus plaats in minder dan 1 maand."

   

  "We zullen 5 weken lang gefocust moeten zijn, maar dat zie ik wel zitten. We hebben al een heel lange aanloopperiode achter de rug."

  Op 16 januari begint het seizoen met het EK allround en op 14 februari is het seizoen gedaan met het WK.

  Bart Swings

  Verwacht Swings dat het niveau bijzonder hoog zal zijn? "Ik denk het wel. De Nederlanders behalen een gigantisch hoog niveau in hun wedstrijden hier in Heerenveen."

   

  "Zelf ben ik ook in vorm. Ik hoop dat ik mijn beste resultaten ooit kan neerzetten. We zullen zien of dat me lukt."

   

  Swings verwacht ook veel verrassingen. "In Nederland hebben Sven Kramer en Ireen Wüst zich niet kunnen plaatsen voor het EK. Zo zie je maar hoe hoog het niveau daar is. Maar ik verwacht ook tijdens het seizoen verrassingen."


  "De vraag is ook hoe de buitenlanders uit de voorbereiding zijn gekomen. Want niet iedereen heeft zulke goede trainingsomstandigheden zoals hier in Heerenveen."

  Swings verblijft in Heerenveen: "Ik heb hier een huiselijk gevoel"

  "Van Aert zou een goede schaatser zijn"

  Swings volgt ook het veldrijden vanuit Heerenveen. "De duels tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert heb ik al allemaal gezien. Ik denk dat Wout een goede schaatser zou zijn. De motor heeft hij, techniek is natuurlijk nog iets anders."