Swings klopt Vosté in Belgisch onderonsje, Stien Vanhoutte schaatst Belgisch record

  Mathias Vosté in actie.

  Bart Swings en Mathias Vosté hebben zich voorbereid op het nieuwe schaatsseizoen met een wedstrijdje tijdens het Nederlands kwalificatietoernooi. Swings won de 1.500 meter. Op de 500 meter sprintte Stien Vanhoutte naar een Belgisch record.

  Na Nieuwjaar gaat het schaatsseizoen weer van start met het EK, 2 Wereldbekermanches en het WK. Die wedstrijden vinden allemaal plaats in het Nederlandse schaatsmekka Heerenveen.

   

  Om zich op te warmen mochten de Belgische toppers Bart Swings en Mathias Vosté vanmiddag een 1.500 meter rijden tijdens het Nederlands kwalificatietoernooi. Swings won in 1'45"92, Vosté gleed 2 seconden later binnen (in 1'47"70). Beide schaatsers gingen dit seizoen al sneller, Vosté een week geleden zelfs meer dan anderhalve seconde.

   

  Ter vergelijking: bij de Nederlanders won Patrick Roest in 1'43"79, maar hij moest wel voluitgaan om zich te kwalificeren. Sven Kramer ontgoochelde met de 17e tijd (1'47"79) en kan daardoor zijn titel op het EK allround niet verdedigen.

  Belgisch record voor Stien Vanhoutte op 500 meter

  Stien Vanhoutte heeft in Heerenveen het Belgisch record op de 500 meter verbeterd. De 24-jarige atlete klokte af in 39"35. Het vorige record was met 39"52 sinds 11 januari in haar bezit.

   

  Een tijd onder de 39 seconden beschouwt ze niet als onmogelijk. "Als alles mee zit kan er nog wel wat af", klinkt het. "Op alle onderdelen zit nog een marge, maar als je de schaatsbeweging te haastig uitvoert, ga je foutjes maken. Het draait allemaal om de beheersing van de techniek."

   

  Vanhoutte reed haar 500 meter tegen de Oostenrijkse schaatsster Vanessa Herzog. De wereldkampioene van 2019 noteerde 37"45. 

  Stien Vanhoutte in actie met het Belgische achtervolgingsteam.

  belangrijkste schaatswedstrijden begin 2021
  16-17 januari EK allround
  22-24 januari Wereldbeker
  29-31 januari Wereldbeker
  11-14 februari WK afstanden

  de wedstrijden vinden allemaal plaats in Heerenveen