Ga naar de inhoud

Thibaut Courtois in Thuismatch: "Ik ben vrij immuun voor kritiek"

Luister/kijk naar Thuismatch met Thibaut Courtois op YouTube, VRT.NU of je favoriete podcast-kanaal.

In onze online reeks Thuismatch gaat Ruben Van Gucht op visite bij Belgische topsporters. Vandaag nestelt hij zich in de Madrileense zetels van Thibaut Courtois. In deel 1 praat de doelman van Real Madrid en de Rode Duivels uitgebreid over zijn successen, maar ook over de mindere momenten.

"Persoonlijk mag ik niet klagen over 2020", opent Thibaut Courtois het gesprek met Ruben Van Gucht. "In januari wonnen we de Supercup tegen Atletico, waarbij ik een penalty pak in de strafschoppenreeks. Vlak voor de lockdown wonnen we ook nog de Clasico."

 

"Tijdens de lockdown heb ik goed kunnen uitrusten. Het is goed om je lichaam eens 2 maanden rust te geven. En nadien zetten we onze kampioenenreeks neer."

 

Zo stoffeerde Courtois zijn prijzenkast nog wat meer: 1 Belgische titel, 2 Engelse titels, 2 Spaanse titels, 1 Europa League, 7 andere bekers, brons op een WK,... geen enkele Belgische voetballer kan/kon op zijn 28e zo'n indrukwekkend palmares voorleggen.

 

Ook individueel baadt Courtois in de prijzen. "Binnenkort maken ze hier een trofeeënkast. Nu staan die nog allemaal in de kast met het speelgoed van mijn kinderen."

 

"Individueel hecht ik het meeste waarde aan de Golden Glove van op het WK. Mijn voorgangers voor die trofee zijn allemaal grote namen. Die The Best-trofee is ook mooi, maar meer een populariteitspoll."

 

"Collectief is elke trofee belangrijk geweest. Elke prijs heeft een sentimentele waarde. Alleen ontbreekt die Champions League nog."

"De beste ter wereld? Ik hoor bij dat kransje"

Door sommige volgers wordt Courtois wel eens de beste doelman ter wereld genoemd, maar zelf is hij bescheidener. "Ik zeg dat niet graag. Ik denk dat ik bij de besten hoor, met ook nog Neuer, Oblak, Ter Stegen, Alisson,..."

 

"Bij keepers gaat het doorgaans met periodes. Op een bepaald moment is de ene onklopbaar, dan weer de andere. We hebben ook allemaal andere kwaliteiten."

Thibaut Courtois met de Spaanse beker voor landskampioenen.

"Je kop wordt zot als je alles moet geloven in de krant"

Thibaut Courtois kreeg de voorbije jaren heel wat lof voor zijn prestaties, maar ook geregeld kritiek. "Ik ben daar vrij immuun voor. Vorig jaar heb ik inderdaad een moeilijke periode gehad en kreeg ik hier in Spanje veel kritiek, niet altijd terecht."

 

"Die kritiek komt wel tot mij, maar ik lees niet alles. Mijn perschef filtert het nieuws, zodat ik weet uit welke richting de wind waait. De grootste fout van jonge voetballers is dat ze op de sociale media kijken wat er over hen geschreven wordt. Maar je voelt je daar alleen slecht door." 

 

"Als je je dat gaat aantrekken, ga je daaraan dood. Je kop wordt zot als je alles moet geloven wat er in de krant staat. Iets zal er wel van waar zijn, maar zoveel zeker niet."

 

"Ik weet het zelf ook wel als ik het beter had kunnen doen. Als je voelt dat het goed gaat op de training moet het er in de wedstrijd ook uitkomen. Ik houd rekening met wat mijn trainers, keeperstrainers en ploegmaats zeggen. Als je daar vertrouwen van voelt, is er geen probleem. Dat vertrouwen heb ik altijd gehad van Zidane, ook vorig jaar."

Als je alles wat er over je geschreven wordt gaat aantrekken, ga je daaraan dood.

Thibaut Courtois

"Mijn relatie met Zidane is gegroeid"

Het leek er in zijn eerste maanden bij Real Madrid nochtans op dat Zinédine Zidane niet de grootste fan van Courtois was. "Hij zei: we hebben niets meer te winnen, dus ik ga wisselen tussen jou en Navas. Hij houdt van roteren. Maar dat had niets te maken met mijn relatie met Zidane."

 

"In het begin was onze relatie misschien wat afstandelijk, maar dat was ook omdat ik geen voorgeschiedenis met hem had zoals veel andere spelers. Ik keek ook naar hem op."

 

"Hij had dat zelf ook gemerkt en daarom heb ik in de zomer van 2019 een goed gesprek met hem gehad. Sindsdien is onze relatie gegroeid en nu is die heel goed. Af en toe blijft hij langer op de training om wat uit te voetballen met mij of lange passes te geven. Dat kan hij nog altijd goed."

 

"Hij is een heel rustige persoon, een goeie motivator, maar hij is ook rechtuit. Hij zegt waar het op staat. Hij houdt van de persoonlijke aanpak. Soms pakt hij je na de training eens apart om te vragen hoe je je voelt. Dat heb ik nog met geen enkele trainer meegemaakt."

 

Ook met Sergio Ramos heeft Courtois inmiddels een goeie band. "Ik kende hem op voorhand al een beetje van op vakantie in Ibiza. Hij is een goeie vriend van Navas, dus in het begin was het niet makkelijk voor hem. Maar hij heeft mij goed ontvangen, we hebben nooit problemen gehad. Nu geven we elkaar zelfs regelmatig steekjes op de training."

"Wat Wilmots over mijn papa zei, heeft mij geraakt"

Ook bij de Rode Duivels heeft Thibaut Courtois met Roberto Martinez een trainer naar zijn hart gevonden. "Hij heeft ons niet alleen anders laten spelen - door bijvoorbeeld hoger druk te zetten - maar heeft ook een winnaarsmentaliteit in de groep gebracht."

 

"Martinez praat niet zo veel, maar hij triggert ons op de juiste manier. Hij vertrouwt ons ook, omdat hij weet dat wij uiteindelijk ook professionals zijn. We zijn geen kinderen die je in het gareel moet houden."

 

Met Martinez' voorganger Marc Wilmots had Courtois, zeker naar het einde toe, een moeilijkere relatie. "Ik ben dankbaar dat hij mij die kansen gegeven heeft, want hij had even goed voor Simon (Mignolet) kunnen kiezen."

 

Maar bij de uitschakeling op het EK tegen Wales barstte de bom. Courtois gaf uiting van zijn ongenoegen na de match. "Wat ik daar zei, heb ik ook in de kleedkamer gezegd. Het was heel rechtuit, maar ik vond dat ik dat op dat moment kon en mocht zeggen."

 

"Elke trainer heeft zijn manier van werken. Ze zullen misschien wel naar je luisteren, maar uiteindelijk zullen ze weinig aan die visie veranderen. Het klopt dat het toen even heeft gebotst. Het stoorde mij dat Wilmots achteraf insinueerde dat mijn papa opstellingen lekte. Terwijl mijn papa als volleyballer altijd een toonbeeld van fair play was."

 

"Wilmots weet dat dat mijn papa niet was. Dat hij dan toch zo op de man speelt, heeft mij geraakt. Dat is het enige wat nog in mijn achterhoofd zit. De rest is verleden tijd. Ik heb geen wraakgevoelens, ik kijk vooruit."

Luister naar de podcast

Kijk naar Thuismatch op YouTube