Boston Celtics treuren om lid van het wonderteam van de jaren 60

  KC Jones werd 12 keer kampioen: 8 keer als speler, 2 keer als assistent en 2 keer als hoofdcoach.

  Op kerstdag hebben de Boston Celtics afscheid moeten nemen van KC Jones, een van de meest succesvolle spelers én trainers uit de NBA-geschiedenis. Jones werd maar liefst 12 keer kampioen.

  KC Jones (zijn initialen zijn zijn échte naam) kwam voor het eerst op de radar toen hij in 1956 als college speler samen met zijn latere maatje Bill Russell olympisch kampioen werd in Melbourne.

   

  Jones maakte nadien samen met Russell de stap naar de Boston Celtics. In een ploeg met ook nog Sam Jones (geen familie), Tom Heinsohn, Bob Cousy, Tom Sanders en John Havlicek maakte hij deel uit van het meest succesvolle team uit de NBA-geschiedenis.

   

  Jones werd 8 keer op een rij kampioen met de Celtics, slechts 2 spelers behaalden meer titels. Na zijn actieve carrière zou hij als coach nog meer NBA-ringen aan zijn palmares toevoegen, eerst als assistent en later als hoofdcoach, toen met Larry Bird als sterspeler. Uiteindelijk werd hij maar liefst 12 keer kampioen. Enkel Phil Jackson boekte meer succes als speler en coach gecombineerd.

   

  Celtics-iconen Russell en Bird bewaren niets dan mooie herinneringen aan Jones. "Hij was de vriendelijkste man die ik ik ooit heb ontmoet", zegt Bird. "Het was een eer om voor hem te kunnen spelen."

   

  "Ik was meer dan 60 jaar een vriend van de grote KC Jones", treurt Russell. "We zullen vrienden blijven voor het leven." KC Jones werd uiteindelijk 88 jaar.