Quinten Hermans: "Wekenlang kwam ik niet fris aan de start van een veldrit"

  Quinten Hermans voelt zich stilaan weer de oude.

  Achter de ruggen van de grote tenoren is Quinten Hermans (25) aan een opmars bezig. "Als ik vandaag in Zolder mee kan met Van der Poel, kunnen we er samen iets moois van maken", zegt een gretige Hermans.

  Hermans: "3 operaties en 5 weken niet getraind"

  De uitslagen van Quinten Hermans gaan in stijgende lijn. In Namen ploegde de 25-jarige crosser van Tormans naar de 5e plaats. In Essen eindigde Hermans zelfs 2e, op 11 seconden van Mathieu van der Poel.

   

  "Normaal ben ik in vorm in het begin van het seizoen en is mijn conditie in deze periode al aan het afbrokkelen", lacht Hermans. "Maar dat is dit jaar omgekeerd."

   

  Daar is een verklaring voor: Hermans kwam half augustus ten val in het Critérium du Dauphiné en belandde daarna in het sukkelstraatje.

   

  "10 dagen na mijn val ben ik geopereerd om een hematoom in mijn arm weg te krijgen. Nog eens 10 dagen later werd ik opgenomen in het ziekenhuis met een bacteriële infectie aan mijn arm."

   

  Hermans kon uiteindelijk 5 weken lang niet fietsen. "En tijdens mijn eerste 3 trainingsweken had ik ook nog wat pijn. Niet ideaal in de aanloop naar het veldritseizoen."

  Quinten Hermans zat in de kopgroep, toen hij ten val kwam in Dauphiné.

  "Sta eindelijk weer uitgerust aan de start"

  Hermans  begon met een serieuze trainingsachterstand aan het veldritseizoen. 

   

  "In de eerste crossmaanden ging ik in elke veldrit goed van start, maar telkens kreeg ik een terugval. Dat kwam omdat ik tijdens de week hard moest werken om mijn conditie verder op te bouwen. Ik kwam nooit fris aan de start van een veldrit."

   

  Maar de laatste weken is dat anders. "Doordat mijn conditie nu al stukken beter is, kan ik tijdens de week al wat rust inlassen. Ik sta nu wel uitgerust aan de start en dat maakt een groot verschil."

  Door heel weinig energie te verspillen, kan je in Zolder een heel goed resultaat behalen.

  Quinten Hermans

  De Superprestige-cross in Heusden-Zolder voelt voor Hermans een beetje aan als een thuiscross.

   

  "Ik ben op 15 kilometer van het parcours opgegroeid. Als aspirant en nieuweling ging al vaak trainen in Zolder. Ik heb er ook op de wielerschool gezeten."

   

  Hermans kent het parcours als zijn broekzak. "Door heel weinig energie te verspillen, kan je in Zolder een heel goed resultaat behalen. Op dit parcours kan je goed in het wiel rijden."

   

  Welk wiel zal Hermans viseren? "Dat van Mathieu van der Poel, maar iedereen zal daarop gefocust zijn."

   

  "Mathieu heeft een snedige demarrage van 2 à 3 minuten in zijn benen. Als je dan goed geplaatst zit en je bent mee in zijn zog, dan kan je met z'n tweeën mooie dingen doen op het parcours in Zolder."

  In Namen eindigde Hermans vorig weekend 5e.

  "Giro wordt in 2021 mijn debuut in een grote ronde"

  Naast het veldrijden zal Hermans komend seizoen alsmaar meer op de weg te zien zijn, in het shirt van Intermarché-Wanty Gobert.

   

  "Ik zal mijn debuut in een grote ronde maken, namelijk in de Giro. Volgens veel renners is dat de mooiste grote ronde en ik ben ook verzot op Italië."

   

  De Tour is wel de ultieme droom van Hermans. "Ik heb nog een contract van 2 jaar. Het is de bedoeling om op een dag aan de start te staan van de Tour. Maar omdat dat de meest nerveuze koers van het jaar is, is het beter om eerst te proeven van de Giro."

   

  Staan ook op het voorlopige programma van Hermans: de Ronde van Catalonië of de Ronde van het Baskenland, de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

  Volgens de meeste renners is de Giro de mooiste grote ronde. Ik ben ook verzot op Italië.

  Quinten Hermans