Zwitserse rechter annuleert 8-jarige schorsing Chinese zwemmer Sun Yang, zaak weer naar TAS

  In februari kreeg de meervoudige olympische en wereldkampioen een straf van 8 jaar van het TAS.

  Een Zwitserse federale rechtbank heeft de dopingschorsing van 8 jaar voor de Chinese zwemmer Sun Yang geannuleerd, zo maakte het hoogste gerechtshof in Zwitserland vanochtend bekend in een persmededeling. De zaak moet nu opnieuw voor het TAS in Lausanne komen. De kans bestaat zo dat de controversiële Sun Yang nog in Tokio kan zwemmen.

  Het was het Internationaal Sporttribunaal (TAS), dat de 29-jarige Chinese zwemmer eind februari voor 8 jaar aan de kant zette. Sun Yang moest zich daar toen verantwoorden omdat hij zijn dopingstalen, afgenomen door de Chinese antidopinginstantie, vernield had met een hamer.

   

  De Internationale Zwemfederatie (FINA) achtte de zwemmer in januari van dit jaar hiervoor schuldig, maar sprak hem toch vrij wegens een procedurefout van de Chinese antidopinginstantie. Hiertegen stelde het Wereldantidopingagentschap (WADA) een beroep in bij het TAS.

   

  Volgens Sun Yang was die dopingcontrole in september 2018 niet volgens de regels verlopen. Het WADA vorderde een schorsing van 2 tot 8 jaar voor de feiten, uiteindelijk kreeg hij dus de zwaarste sanctie opgelegd. Hij was immers niet aan zijn proefstuk toe, de zwemmer werd in 2014 al eens geschorst voor het gebruik van doping.

  Partijdige TAS-arbiter oordeelt beroep

  Na zijn zware straf tekende Sun Yang beroep aan bij de Zwitserse federale rechtbank en die oordeelde dat een van de arbiters van het TAS partijdig was en de uitspraak dus nietig is. De zaak moet daardoor opnieuw voor het Sporttribunaal verschijnen.

   

  Als Sun Yang effectief geschorst wordt, betekent dat meer dan waarschijnlijk het einde van de carrière van de Chinees, die een van de belangrijkste zwemmers van zijn generatie was.

   

  Op de Olympische Spelen van 2012 en 2016 veroverde hij 3 gouden medailles en tussen 2011 en 2019 was hij goed voor 11 wereldtitels.