Gattuso openhartig over ziekte: "Derde keer dat ik er zo erg aan toe ben"

  De auto-immuunziekte tast de ogen van Gennaro Gattuso aan.

  Wie Napoli onlangs aan het werk gezien heeft, is het ongetwijfeld opgevallen: het ooglapje van trainer Genaro Gattuso. In een interview na de wedstrijd tegen Torino gaf de voormalige international meer uitleg. "Ik heb al tien jaar myasthenia", vertelt de 42-jarige Italiaan.

  Myasthenia is een auto-immuunziekte die onder meer de spieren in en om de ogen kan aantasten. Een van de symptomen is daardoor dat de oogleden naar beneden hangen. Mensen die eraan lijden, hebben ook vaak last van dubbel zicht.

   

  "Ik heb het al tien jaar en het is de derde keer dat ik er zo erg aan toe ben. De laatste twee weken was ik mezelf niet. Mijn spelers vinden het naar om mij zo te moeten zien, maar ik leef. Het gaat weer voorbij en dan herstellen mijn ogen zich", vertelt Gattuso.

   

  "Het ziet er niet alleen naar uit, maar het is ook bijzonder vermoeiend. Het zuigt je leeg om 24u per dag dubbel te zien. Enkel iemand die gek is zoals ik zou dan blijven doorgaan."

  Een boodschap aan iedereen die in de spiegel kijkt en vindt dat hij of zij er gek uitziet: wees niet bang en verstop jezelf niet.

  Gennaro Gattuso

  "Maar goed, er zijn ergere dingen in het leven. Ik kan jullie geruststellen: het is oké. Ik ga niet sterven. En als ik al zou sterven, dan wil ik dat graag doen waar ik geleefd heb. Op het veld."

   

  Gattuso had ook nog een hartverwarmende boodschap. "Ik wil graag een oproep doen aan iedereen - zeker aan de kinderen - die in de spiegel kijkt en vindt dat hij of zij er gek uitziet of vindt dat er iets niet klopt: het leven is mooi. Omarm het. Wees niet bang en verstop jezelf niet."